Linkovi

Tramp planira da zabrani TikTok u SAD


Ilustracija

Predsednik Donald Tramp rekao je da namerava da zabrani aplikaciju TikTok u Sjedinjenim Državama.

Tramp je u petak rekao da bi mogao već u subotu da zabrani popularnu aplikaciju na društvenim mrežama koja je u vlasništvu kineske kompanije.

“Što se tiče TikToka, zabranićemo ga u Sjedinjenim Državama", rekao je Tramp novinarima uoči odlaska na Floridu i dodao da će verovatno doneti uredbu o zabrani.

Tramp ne podržava sporazum koji bi omogućio nekoj američkoj kompaniji da kupi operacije TikToka u Americi.

Aplikacija je veoma popularna u Sjedinjenim Državama i širom sveta, a na njoj se ne objavljuju samo zabavni, kratki video formati, već se vode i debate i iznose stavovi o političkim pitanjima kao što su rasna nepravda i predstojeći američki predsednički izbori.

Američki zvaničnici zabrinuti su da bi TikTok mogao da bude bezbednosna pretnja i da bi kompanija u čijem je vlasništvu, Bajtdens, mogla da sa kineskom vladom deli podatke o korisnicima.

ByteDance odbacuje te optužbe i tvrdi da se podaci o američkim korisnicima nalaze samo u SAD i u Singapuru.

Menadžerka TikToka u SAD, Vanesa Papas, saopštila je u video izjavi da "ne planiramo nigde da idemo" i da njeno osoblje razvija najbezbedniju aplikaciju. Prema neimenovanom izvoru, koji prenosi AP, Majkrosoft je u pregovorima da kupi američki ogranak TikToka.

TikTok je takođe nedavno imenovao bivšeg direktora u kompaniji Dizni Kevina Mejera za svog izvršnog direktora, a taj potez se posmatra kao pokušaj distanciranja od Pekinga.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je ove nedelje da će Odbor za strane investicije američke vlade (CFIUS) ispitiati TokTok.

Odbor djeluje u okviru Sekretarijata za finansije i nadzire strane investicije i potencijalne bezbednosne pretnje. Može da natera kompanije da odustanu od dogovora ili uvedu druge mere ako se proceni da je to neophodno za nacionalnu bezbednost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG