Linkovi

SAD označile Centar Konfučijevog instituta kao stranu misiju


Flajer za kurs kineskog jezika koji sponzoriše Kofučijev institu na Univerzitetu u Ajovi.
Flajer za kurs kineskog jezika koji sponzoriše Kofučijev institu na Univerzitetu u Ajovi.

VAŠINGTON - Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da će zatražiti od centra koji vodi Konfučijev institut da se registruje kao strana misija vladajuće kineske Komunističke partije, tvrdeći da su kursevi kineskog jezika koji se na njem organizuju deo široke kampanje uticaja i propagande unutar SAD.

U saopštenju, državni sekretar Majk Pompeo predstavio je Konfučijev centar u SAD u Vašingtonu kao "entitet koji zagovara globalnu propagandu Pekinga i kampanju štetnog uticaja u kampusima u SAD i K-12 učionicama" i rekao da je taj centar "zloupotrebio američku otvorenost".

Najava stiže na tragu još jedne bure - one u vezi sa sudbinom popularne video aplikacije TikTok. Tokom poslednjih nekoliko meseci, SAD i Kina razmenjivale su udarce zbog pandemije koronavirusa, građanskih sloboda u Hong Kongu, kršenja suvereniteta u Južnom kineskom moru i trgovine.

Zvaničnici SAD takođe su upozorili na pokušaje kineskih agenata da ukradu trgovinske i vojne tajne, pogotovo na univerzitetima.

Dejvid Stilvel, vodeći diplomata SAD za Istočnu Aziju, naglašava da istitut neće biti zabranjen.

"Ne izbacujemo ih", rekao je on na brifingu. "Samo naglašavamo činjenicu da ti momci rade za Ministarstvo obrazovanja (kineske) Komunističke partije".

U maju, dvopartijska grupa političkih organizacija sa meričkih koledža - Republikanski nacionalni koledž komitet i Koledž demokrata Amerike - objavili su otvoreno pismo pozivajući na zatvaranje Konfučijevog instituta u SAD, navodeći odnos Kine prema ljudskim pravima sa posebnim naglaskom na represiju vlade u Hong Kongu.

U januaru, međutim, Asocijacija američkih koledža i univerziteta (AAC&U) izrazila je drugačije mišljenje.

"Podržavamo vrstu rada koji obavlja Konfučijev institut u smislu izgradnje biblioteka, organizovanja časova kineskog jezika i promocije kulturne razmene", rekla je za Glas Amerike Lin Paskerela, predsednica AAC&U.

"Naše iskustvo ne otkriva nikakve dokaze o mešanju kineske vlade ili kršenju akademskih sloboda. Kina je naš najveći saradnik po pitanju naučnih istraživanja i preterani nadzor imaće samo negativan uticaj na znanje generacije", rekla je ona.

Organizacije označene kao strane misije moraju da podnose izveštaje vladi SAD o svom finansiranju, službenicima, nastavnom planu i aktivnostima koje sprovode u SAD.

Oko 500 učionica K-12 i 65 odeljenja kampusa koje vodi institut mogli da budu pogođeni, ukoliko obeležavaje zahteva promene u organizacionoj proceduri ili programima.

Akademska razmena i dalje bi se odvijala uobičajeno, kaže Stilvel, ali traži od kampusa da "ozbiljno preispitaju" svoje veze sa kineski utemeljenim programima.

Pompeo je rekao da je želeo da se uveri da američke škole "mogu da naprave informisane izbore o tome da li tim programima koje podržava kineska komunistička partija može biti dozvoljeno da se nastave, i ako da, u kom maniru".

Ranije ove godine, vlada SAD proglasila je da će četiri kineska medija biti dodata na spisak "stranih misija", zbog svojih veza sa kineskom vladom.

Prema Stivelovoj, vlada SAD je otvorena da obnovi dobbre veze sa azijskim ekonomskim gigantom, ali izražava nezadovoljstvo zato što njihova zabrinutost biva prenebegnuta.

"Vodimo diskusije i naglašavamo im da treba da posvete pažnju našoj korenitoj zabrinutosti i nastvićmo da preduzimamo korake ukoliko ne budu tako činili", reko je Stivel.

XS
SM
MD
LG