Linkovi

FDA odobrila prvu vakcinu za decu od šest meseci do pet godina


ARHIVA: Žena sa bebom prolazi pored sedišta farmaceutske kompanije Fajzer u Njujorku, 23. maja 2022.
ARHIVA: Žena sa bebom prolazi pored sedišta farmaceutske kompanije Fajzer u Njujorku, 23. maja 2022.

Američki regulatori u petak su odobrili prve vakcine protiv kovida 19 za najmlađe uzraste dece, od šest meseci do pet godina starosti, a vakcinacija će početi sledeće nedelje.

Odluka Uprave za hranu i lekove (FDA) usledila je nakon što je njena savetodavna komisija jednoglasno preporučila vakcine koje su razvile farmaceutske kompanije Moderna i Fajzer. To znači da oko 18 miliona mališana u Sjedinjenim Državama, sada može da bude vakcinisano, oko godinu i po dana nakon što su prve vakcine postale dostupne Amerikancima koji su bili najteže pogođeni pandemijom.

Preostao je još jedan korak: Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju kako se koriste vakcine a njihovi savetnici će o tome raspravljati u petak, i glasati u subotu, posle čega konačnu reč ima direktorka CDC-a Rošel Valenski.

Na pretresu u Senatu Valenski je izjavila da će njeno osoblje raditi tokom federalnog praznika - Džuntinta, odnosno 19. juna, "zato što razumemo koliko je ovo pitanje urgentno za američke roditelje."

Valenski je izjavila da je broj smrtnih slučajeva kod dece od kovida 19 bio veći u odnosu na prosečan broj smrtnih slučajeva od gripa svake godine.

“Zato mislim da moramo da vakcinama zaštitimo malu decu, kao i sve ostale građane, a posebno one najstarije", izjavila je šefica CDC-a.

FDA je takođe odobrila vakcinu kompanije Moderna za decu školskog uzrasta i tinejždere. Fajzerove vakcine su do sada bila jedina opcija za te uzraste.

ARHIVA: Dečak dobija Fajzerovu vakcinu u San Hozeu u Kostariki, 23. februara 2022.
ARHIVA: Dečak dobija Fajzerovu vakcinu u San Hozeu u Kostariki, 23. februara 2022.

Dok mlađa deca obično ne razviju teže oblike kovida 19, kao starija deca i odrasli, broj njihovih hospitalizacija je porastao za vreme talasa omikrona i savetnici FDA su zaključili da su koristi od vakcinacije veće od minimalnih rizika. Studije Moderne i Fajzera pokazale su da su sporedni efekti, kao što su groznica ili umor, bili uglavnom blagi.

“Kao što smo videli u starijim grupama, očekujemo da će vakcina za mlađu decu pružiti zaštitu od najtežih ishoda kovida 19, kao što su hospitalizacija i smrt", saopštio je komesar FDA Robert Kalif.

Vakcine Fajzera i Moderne koriste istu tehnologiju ali postoje razlike. Fajzerova vakcina za decu mlađu od pet godina je jedna desetina doze za odrasle. Potrebne su tri doze, prve dve se daju u razmaku od tri nedelje, a poslednja najmanje dva meseca kasnije.

Modernina vakcina ima dve doze, od kojih je svaka četvrtina doze za odrasle, a daju se u razmaku od četiri nedelje kod dece mlađe od 6 godina.

Vakcine mogu da dobiju i bebe starije od šest meseci. Moderna sada radi studiju na bebama starim tri meseca. Fajzer nije finalizovao svoje planove za vakcinisanje beba mlađih od šest meseci. Desetak zemalja, među kojima je Kina, već vakcinišu decu mlađu od 5 godina.

XS
SM
MD
LG