Linkovi

Fajzer: Tri doze vakcine štite decu mlađu od 5 godina od kovida


ARHIVA - Devojčica u Ilinoju dolazi sa ocem u kliniku u Vilingu u Ilnoju da primi vakcinu za decu od 5 do 11 godina, 17. novembra 2021.
ARHIVA - Devojčica u Ilinoju dolazi sa ocem u kliniku u Vilingu u Ilnoju da primi vakcinu za decu od 5 do 11 godina, 17. novembra 2021.

Tri doze Fajzer vakcine protiv kovida-19 pružaju snažnu zaštitu deci mlađoj od 5 godina, saopštila je kompanija u ponedeljak. Fajzer planira da preda podatke američkim regulatorima tokom ove nedelje, što je korak napred ka vakcinaciji najmlađih uzrasta.

Mnogi roditelji u Americi mesecima nervozno čekaju odluku nadležnih da bi vakcinisali svoje bebe i malu decu, posebno imajući u vidu činjenicu da broj slučajeva kovida 19 ponovo raste. 18 miliona dece mlađe od pet godina čine jedinu grupu u SAD koja se još ne vakciniše protiv kovida 19.

Uprava za hranu i lekove (FDA) počela je da analizira podatke i Fajzerovog rivala Moderne, a ta kompanija se nada da će do leta početi da vakciniše najmlađe uzraste vakcinom u dve doze.

Fajzer je imao teži put u osmišljavanju svog pristupa. Cilj kompanije je bio da se deci daje znatno niža doza - samo desetina doze koju primaju odrasli - ali se tokom istraživanja pokazalo da dve doze po svemu sudeći nisu dovoljno jaka zaštita za decu predškolskog uzrasta. Zato su istraživači dali i treću dozu više od 1.600 dece uzrasta između 6 meseci i 4 godine - tokom zimskog rasta omikron soja.

U saopštenju, Fajzer i njegov partner Bajontek naveli su da je treća doza potpuno obavila posao, i povećala nivo antitela kod mališana dovoljno da se zadovolje kriterijumi FDA za hitnu upotrebu, a da nisu zabeleženi problemi u bezbednosti vakcine.

Preliminarni podaci pokazuju da je serija u tri doze efikasna u sprečavanju kovida 19 u 80% slučajeva, saopštila je kompanija ali i upozorila da je ta kalkulacija zasnovana na samo 10 slučajeva kovida dijagnostikovanih među učesnicima studije od kraja aprila. Pravila studije nalažu da je potreban najmanje 21 slučaj da bi se formalno utvrdila efikasnost, i Fajzer je obećao da će dostaviti najnovije informacije čim budu dostupne.

Fajzer i Bajontek su već dostavili podatke o prve dve doze FDA, a direktor Bajonteka Ugur Sahin kaže da će ove nedelje biti dostavljeni i konačni podaci o trećoj dozi.

“Studija pokazuje da niska doza naše vakcine, od tri mikrograma, pažljivo izabrana na osnovu podataka o tolerisanju vakcine, pruža maloj deci visoki nivo zaštite od nedavnih sojeva kovida 19", saopštio je Sahin.

Šta je sledeći korak? Šef FDA za vakcine, doktor Piter Marks, obećao je da će agencija "raditi brzo, ali bez žrtvovanja svojih standarda" u proceni vakcina za najmlađe uzraste koje su proizveli Fajzer i Moderna.

Još nije izvesno kakvo će biti interesovanje za vakcinaciju male dece. Fajzerove vakcine za decu uzrasta 5 do 11 godina postale su dostupne u novembru ali je samo 30% dece iz te starosne grupe primilo preporučene dve doze. Prošle nedelje, američki zddravstveni zvaničnici su saopštili da bi osnovci trebalo da dobiju buster kao i svi stariji od 12 godina, kako bi dobili najbolju zaštitu od najnovijih varijanti koronavirusa.

XS
SM
MD
LG