Linkovi

Moderna zatražila dozvolu FDA za četvrtu dozu vakcine protiv kovida


ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna.
ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna.

Farmaceutska kompanija Moderna zatražila je od Uprave za hranu i lekove odobrenje za četvrtu dozu svoje vakcine protiv kovida 19, odnosno druge "buster" doze, za sve Amerikance starije od 18 godina.

Ranije ove nedelje, Modernin konkurent, kompanija Fajzer zatražila je od regulatora da dozvole njen buster za starije građane.

U saopštenju za medije, Moderna navodi da je podnela zahtev da se odobri dodatna doza svim odraslim Amerikacima kako bi "pružila fleksibilnost" Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti da razmotre odgovarajuću upotrebu druge buster doze njene vakcine, uključujući i upotrebu u grupama kojima preti veći rizik od kovida-19 zbog starosne dobi ili prethodnog zdravstvenog stanja.

Američki zvaničnici planiraju distribuciju dodatnih doza vakcine kako bi se pojačala zaštita od ozbiljnih komplikacija ili smrti od kovida 19. Bela kuća poziva Kongres da "hitno" odobri nova sredstva za dodatne vakcine protiv kovida 19, bilo bustere ili vakcine prilagođene posebnim varijantama koronavirusa.

Zdravstveni zvaničnici u SAD trenutno preporučuju primarnu dozu od dve vakcine kompanije Moderna i buster dozu posle nekoliko meseci.

Moderna kaže da je njen zahtev za dodatnom dozom zasnovan na nedavno objavljenim podacima u Sjedinjenim Državama i Izraelu posle pojave omikron varijante.

Fajzer i njegov partner Bajontek u utorak su zatražili od američkih regulatora dozvolu za buster dozu njihove vakcine za starije građane, navodeći da podaci iz Izraela pokazuju da je buster najkorisniji za tu kategoriju stanovništva.

XS
SM
MD
LG