Linkovi

FDA u junu o vakcinama za najmlađe, Fauči ističe da pandemija nije okončana


ARHIVA - Vakcinacija dece u Čikagu(Foto: AP/Nam Y. Huh)
ARHIVA - Vakcinacija dece u Čikagu(Foto: AP/Nam Y. Huh)

Pandemija koronavirusa nije završena i malo je verovatno da će Sjedinjene Države ikada eliminisati Kovid 19, ali bi trebalo da pokušaju da kontrolišu virus, rekao je u petak vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči.

Zdravstveni zvaničnici se nadaju da će zemlja izaći iz, kako se izrazio, "akutne pandemijske faze" i doći u situaciju da može da kontroliše virus", rekao je Fauči na virtuelnom skupu, koji je organizovao Nacionalni pres klub u Vašingtonu.

"Kada sam rekao da više nismo u toj teškoj akutnoj fazi, to ne znači da je pandemija završena. Nije. I dalje smo u globalnoj pandemiji", ocenio je Fauči.

U međuvremenu, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da će njen savetodavni ekspertski odbor u junu razmotriti zahteve kompanija "Fajzer" i "Moderna" da se odobri njihova vakcina protiv Kovida 19 za malu decu.

FDA je saopštila da će takođe sazvati sastanak na kojem će razmotriti zahtev Novavaksa za hitnu upotrebu vakcine te kompanije za osobe starije od 18 godina.

Moderna je u četvrtak zatražila da američki regulatori odobre njenu vakcinu za decu mlađu od 6 godina. Fajzerova primarna vakcina odobrena je za decu stariju od 5 godina u SAD.

Fajzer, koji je prethodno rekao da očekuje da će u aprilu objaviti najnovije podatke o svojoj vakcini za decu mlađu od 5 godina, nije dao novi vremenski rok za objavljivanje tih rezultata. Međutim, kompanija je saopštila da će do juna podneti zahtev regulatorima za odobrenje vakcine za taj uzrast.

Američki regulatori takođe bi trebalo da raspravljaju o tome da li bi sastav vakcina protiv kovida trebalo modifikovati i ako treba, koje bi sojeve trebalo uzeti u obzir za jesen 2022. godine.

XS
SM
MD
LG