Linkovi

SAD: Preporučena vakcina za decu mlađu od 5 godina


ARHIVA - Testiranje Modernine vakcine za kovid za decu mlađu od 5 godina u Njujorku (Foto: AP/Emma H. Tobin)
ARHIVA - Testiranje Modernine vakcine za kovid za decu mlađu od 5 godina u Njujorku (Foto: AP/Emma H. Tobin)

Savetnici američke Uprave za hranu i lekove (FDA) u sredu su jednoglasno preporučili toj agenciji da odobri vakcine za kovid 19 kompanija Moderna i Fajzer-Bajontek za milione najmlađih u SAD, prenosi agencija Rojters.

Preporuka savetodavnog odbora važan je korak ka vakcinaciji dece od 6 meseci do 5 godina, koja još ne ispunjavaju uslove za imunizaciju protiv kovida.

FDA će verovatno uskoro odobriti vakcine za najmlađi uzrast. Američka vlada planira da 21. juna počne kampanju vakcinacije mlađih od pet godina, ako FDA da zeleno svetlo, najavio je prošle nedelje koordinator Bele kuće za odgovor na kovid Ašiš Dža.

Kovid obično izaziva blaže simptome kod dece, nego kod odraslih, ali su zvaničnici FDA saopštili da je broj žrtava među malom decom - oko 442 ispod 5 godina - "užasan" u poređenju sa 78 smrtnih slučajeva tokom pandemije svinjskog gripa od 2009. do 2010. godine.

"Trebalo bi da budemo oprezni da ne otupimo na broj pedijatrijskih smrtnih slučajeva zbog ogromnog broja žrtava među starijima", rekao je zvaničnik uprave Piter Marks.

Nakon što američki regulatori odobre vakcine za taj uzrast - od 6 meseci do 4 godine za Fajzerovu vakcinu i od 6 meseci do 5 godina za Moderninu - američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) će izneti svoje preporuke za vakcinaciju male dece. Savetodavni odbor CDC-a trebalo bi da se sastane u petak i subotu.

Mnogi roditelji u Americi željno iščekuju da se odobri vakcina za njihovu decu, ali još nije poznato kolika će biti potražnja. Fajzerova vakcina odobrena je za uzrast od 5 do 11 godina, ali je samo 29 odsto u toj starosnoj grupi u potpunosti vakcinisano.

Modernina vakcina za decu mlađu od 6 godina daje se u dve doze, od 25 mikrograma, sa razmakom od četiri nedelje. Fajzerova je niža doza, i prumaju se tri vakcine u periodu od najmanje 11 nedelja.

XS
SM
MD
LG