Linkovi

Regulatori u SAD odobrili bustere za decu od 5 do 11 godina


ARHIVA - Vakcinacija dece u Finiksu, u Arizoni (Foto: AP Photo/Ross D. Franklin)
ARHIVA - Vakcinacija dece u Finiksu, u Arizoni (Foto: AP Photo/Ross D. Franklin)

Američki regulatori u utorak su odobrili buster vakcinu protiv Kovida 19 za zdravu decu od 5 do 11 godina, u nadi da će dodatna doza da pojača zaštitu od infekcija čiji broj ponovo raste u Sjedinjenim Državama.

Svi stariji od 12 godina već mogu da dobiju buster za najbolju zaštitu protiv novih varijanti koronavirusa, a neki ljudi, među kojima i oni stariji od 50 godina, mogu da prime i drugi buster, prenosi agencija Asošijeted pres.

Odlukom Uprave za hranu i lekove (FDA) sad se otvara mogućnost da treću dozu Fajzerove vakcine prime i mlađa deca, i to najmanje pet meseci nakon poslednje doze.

Postoji još jedan korak u tom procesu: Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sada moraju da odluče da li da preporuče buster za taj uzrast. Naučni savetnici CDC-a razmotriće to pitanje u četvrtak.

Fajzer i partnerska kompanija Bajontek proizvode jedinu vakcinu protiv kovida za decu bilo kog uzrasta u SAD. Deca od 5 do 11 godina dobijaju trećinu doze koja se daje starijima od 12.

U međuvremenu, Fajzer i Moderna testiraju vakcinu za decu mlađu od 5 godina, a FDA bi trebalo da narednog meseca razmotri rezultate istraživanje jedne ili obe kompanije.

Još nije poznato kolika bi mogla da bude potražnja za busterima za uzrast od 5 do 11 godina. Od početka kampanje vakcinacije tog uzrasta u novembru prošle godine, vakcinisano je samo oko 30 odsto.

Međutim, Fajzerova vakcina "je efikasna u sprečavanju najtežih posledica kovida 19 kod dece starije od 5 godina", saopštio je šef odseka za vakcine u FDA, doktor Piter Marks. Dodao je da "buster može da pomogne da se osigura dalja zaštita protiv kovida u tom i starijim uzrastima".

Rezultati manjeg istraživanja, koje je sproveo Fajzer, pokazuju da buster podiže nivoe antiitela kod dece - uključujući i ona koja mogu da se more protiv veoma zaraznog omikrona.

Iako je koronavirus opasniji po starije nego po decu, mladi i dalje mogu teško da se razbole. Prema podacima CDC-a, više od 350 dece uzrasta od 5 do 11 godina preminulo je od kovida.

CDC takođe procenjuje da je 75 odsto dece svih uzrasta bilo zaraženo koronavirusom od početka pandemije - mnoga tokom zimskog talasa omikrona. Međutim, američke zdravstvene vlasti i dalje preporučuju da se vakcinišu i oni koji su se oporavili od kovida, zbog dodatne zaštite.

U SAD se trenutno šire podvarijante omikrona, a dnevno se u proseku beleži 91.000 novih slučajeva, u poređenju sa 57.000 pre samo dve nedelje. Vakcine možda ne sprečavaju uvek blage oblike zaraze, naročito kada je reč o omikronu ili njegovim podvarijantama, ali zdravstvene vlasti navode da imunizacija i dalje nudi snažnu zaštitu protiv najgorih ishoda, uključujući hospitalizaciju i smrt.

XS
SM
MD
LG