Linkovi

Moderna zatražila da se odobri vakcina za decu mlađu od 6 godina


ARHIVA - Kliničko ispitivanje vakcine kompanija Moderna među decom mlađom od 6 godina (Foto: AP/Emma H. Tobin)

Kompanija Moderna saopštila je u četvrtak da je od američkih regulatora zatražila da odobre vakcinu protiv Kovida 19 za decu mlađu od 6 godina, prvu za malu decu.

"Ovo predstavlja važno područje gde potrebe nisu zadovoljene. Nema druge vakcine ili terapije za malu decu. Ako procene da su podaci dovoljni, mislim da je iz perspektive javnog zdravlja najbolja stvar da se vakcina ponudi toj deci što je pre moguće", rekao je glavni zdravstveni zvaničnik Moderne Pol Barton.

Za decu stariju od pet godina odobrena je vakcina kompanija Fajzer i Bajontek. Međutim, rezultati kliničkih ispitivanja Fajzerove vakcine među dvogodišnjom i četvorogodišnjom decom pokazali su da ona izaziva slabiji imuni odgovor nego kod odraslih, zbog čega se trenutno testira i treća doza. Fajzer je saopštio da će ti podaci biti dostupni u aprilu.

Moderna je u martu objavila rezultate kliničkih testova koji su pokazali da je vakcina bezbedna i da je kod male dece izazvala sličan imuni odgovor kao kod odraslih, što je bio cilj istraživanja.

Tokom pedijatrijskih testova bila je dominantna omikron varijanta koronavirusa, protiv koje je vakcina manje efikasna u poređenju sa prethodnim sojevima. Moderna je saopštila da su dve doze oko 37 odsto delotvorne u sprečavanju zaraza kod dvogodišnjaka i petogodišnjaka i 51 procenat efikasna kod dece od 6 meseci do dve godine.

Komppanija nije precizirala kada bi američka Uprava za hranu i lekove (FDA) mogla da razmotri njen zahtev za odobrenje vakcine.

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči sugerisao je u prošlonedeljnom intervjuu za CNN da se FDA nada da će zajedno razmotriti podatke o Fajerozov vakcini za taj uzrast i o Moderninoj.

Nije poznato koliko će roditelja u SAD želeti da vakciniše svoju decu tog uzrasta. Samo 28 odsto dece od 5 do 11 godina je u potpunosti imunizovano, a kovid često izaziva blaže simtome kod dece nego kod punoletnih građana.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bilesti (CDC), kod 75 odsto dece u SAD postoje dokazi da su u jednom trenutku bila zaražena kovidom, uglavnom tokom naleta omikrona od decembra do februara.

Međutim, Barton i dalje poziva roditelje da vakcinišu decu.

"Kovid je loša bolest. Ove varijante su veoma zarazne. Vakcinacija sada bi trebalo da zaštiti tu decu: od teških bolesti, hospitalizacija, dugoročnih efekata kovida. Ima smisla vakcinisati ih", poručio je zdravstveni zvaničnik Moderne.

Američko Udruženje pedijatara prošle nedelje je zatražilo da se brzo razmotre dostupni podaci za decu, uz napomenu da se sve manje koriste druge mere zaštite kao što je nošenje maski.

XS
SM
MD
LG