Linkovi

FBI otključao telefon napadača sa Floride i otkrio vezu sa Al Kaidom


Vojna baza u Pensakoli (Foto: AFP/FBI)
Vojna baza u Pensakoli (Foto: AFP/FBI)

FBI uspeo je da otkloni enkripciju ajfona kadeta Kraljevske saudijske avijacije, koji je ubio tri američka mornara u napadu na američku bazu na Floridi u decembru i našao dokaze koji ga povezuju sa Al Kaidom, izjavio je sekretar za pravosuđe SAD Vilijam Bar.

Napadača Mohameda Saeda Alšamranija, koji je imao 21 godinu, ubili su pripadnici oružanih snaga, nakon napada 6. decembra prošle godine. On je u bazi bio u programu Mornarice SAD za razvoj odnosa sa inostranim saveznicima.

Sekretarijat za pravosuđe je morao sam da otkloni enkripciju telefona napadača i dođe do podataka, nakon što je komanija Epl odbila da to učini, rekao je Bar.

"Informacije sa telefona su bile ključne", rekao je Bar.

Bar je od Kongresa tražio da preduzme mere kojim bi se Epl i druge tehnološke kompanije obavezale da pomažu ogranima gonjenja u krivičnim istragama.

"Eplova odluka ima opasne posledice. Mnoge tehnološke kompanije koje se pozivaju na zaštićenu komunikaciju, u isto vreme su spremne da štite autoritarne režime", naveo je Bar.

Epl nije odgovorio na zahtev za komentar. U januaru su navodili da sarađjuju sa FBI u istrazi.

"Odbijamo navode da Epl nije pružio dovoljnu asistenciju u istrazi o događajima u Pensakoli. Odgovorili smo na mnoge zahteve nakon napada u najbržem roku i temeljno", navela je tada kompanija.

U februaru se pojavio tonski snimak, navodno Islamske ekstremističke grupe Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AQAP), koji su tvrdili da su odgovorni za napad, ali nije bilo dokaza za to.

"Prema dokazima koje posedujemo, napad u Pensakoli je brutalna kulminacija godina planiranja", rekao je direktor FBI Kristofer Vrej, dodajući da je Alšamrani postao radikalan još 2015.

Pre napada, napadač koji je i ranio osmoro ljudi, kritikovao je SAD i citirao lidera Al Kaide Osamu bin Ladena na društvenim mrežama.

Bar je rekao da vlada Saudijske Arabije nije imala nikakva prethodna upozorenja za napad.

Ipak, Saudijska Arabija je povukla preostalog 21 kadeta sa vojnog programa SAD u januaru i vratila ih kućama, nakon što je istraga Sekretarijata za pravosuđe otkrila da su neki od njih posećivali sajtove sa dečjom pornografijom ili imali antiameričke i islamske ektremističke stavove na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG