Linkovi

Demonstranti na strani Epla


Sukob američke vlade i tehnološkog giganta Epla sve se više zaoštrava.

Pobornici Eplovog stava da ne želi da pomogne agentima Federalnog istražnog bbiroa da uđu u ajfon, koji su koristili teroristi, najavili su demonstracije u više od 40 gradova uključujući i sedište FBI-a, Vašington.

Grupa za zaštitu digitalnih prava pod nazivom “Fight for the Future” organizuje skupove u Eplovim prodavnicama u Njujorku, San Francisku, Mineapolisu, Hong Kongu i Londonu. Članovi te grupe ističu da je od izuzetne važnosti da se zaštite privatne informacije korisnika, i da će uređaji postati podložniji napadima ukoliko vlada dobije spor protiv Epla.

Američke vlasti traže od Epla da otključa telefon Saeda Rizvana Faruka, koji je sa svojom suprugom Tafšin Malik, ubio 14 ljudi prošle godine u San Bernardinu u Kaliforniji.

Epl to odbija da učini, tvrdeći da FBI traži da kompanija napravi softver za upad u strogo zaštićeni sistem, koji bi ukoliko dospe do pogrešnih ljudi, mogao da im omogući pretraživanje telefona miliona Eplovih korisnika u budućnosti.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je u intervjuu Fajnenšl tajmsu da vlada ne traži poseban ulaz u sistem već informacije o tom specifičnom slučaju.

Epl bi do petka trebalo da uloži žalbu na zahtev vlade za pristup tom telefonu, a ročište je zakazano za 22. mart.

XS
SM
MD
LG