Linkovi

Amerikanci u dilemi: Bezbednost ili privatnost


Tehnološki gigant Epl našao se u teškoj situaciji odbijajući naredbe vlade SAD da otključa zaštićeni softver kako bi Federalni istražni biro mogao da nastavi istragu nedavnog terorističkog napada.

Nadležni iz kompanije Epl pozvali su javnost da se izjasni o ovom slučaju. To je izazvalo dilemu kod mnogih Amerikanaca, koji su se suočili sa pitanjem šta im je važnije – privatnost ili nacionalna bezbednost.

Pošto je Federalni istražni biro zatražio od Epla da otključa šifrovani softver za ajfon dvoje džihadista, koji su ubili 14 ljudi u decembru u Kaliforniji, tehnološka kompanija je poslala otvoreno pismo svojim korisnicima zahtevajući od njih da protestuju protiv vladinog naloga, koji – kako se navodi - izlazi iz okvira vladinih ovlašćenja I predstavlja presedan sa moguće “uznemirujućim” implikacijama po privatnost građana.

Korisnici su različito reagovali - “To će vladi dati pravo da uđu u svačiji telefon", rekala je jedna žena, dok druga smatra da "ako je za istragu, onda je opravdano”.

Bela kuća je u sredu potvrdila da je istraga o terorističkom aktu prioritet, ali da se privatnost građana neće narušiti.

"Ne traže od Epla da rekonstruiše dizajn svog proizvoda ili da napravi skriveni ulaz u neki od svojih proizvoda. Oni jednostavno traže nešto što će uticati samo na taj jedan uređaj", istakao je portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

Ovaj slučaj međutim baca svetlo na rastući problem za pripadnike policije, pogotovo u velikim gradovima, koji su na meti terorista, poput Njujorka.

"Svi poštujemo ustavna prava. Svi razumemo osetljivost povodom privatnosti. Ali na kraju, ove kompanije, htele one to ili ne, na žalost olakšavaju teroristima da sprovode svoje dijabolične radnje. To mora da se zaustavi. Poenta je da moraju da stave javni interes ispred motiva za zaradu i da moraju da sarađuju sa policijom", poručio je gradonačelnik Njujorka, Bil De Blazio.

Izvršni direktor Epla, Tim Kuk ne slaže se sa tim, a sa njim se slažu neki stručnjaci.

"Ironija je u tome što se od Epla traži da napravi proizvod za hakovanje, koje će da obavi FBI. Ali ako bezbednost FBI-a nije ništa bolja od federalne agencije za personalna pitanja, ili od poreske službe, onda bi neko iz Kine ili Severne Koreje npr. mogao da ih hakuje, i dođe do softvera pomoću kojeg će da dođe do svih informacija koje vlada poseduje", objašnjava advokat Set Berenzvajg.

Teroristi širom sveta se oslanjaju na sve sofisticiranije softvere, pomoću kojih se sve uspešnije skrivaju. O tom problemu ne može da raspravlja u pojedinačnim slučajevima smatra senator iz Njujorka, demokrata Čak Šumer.

"Treba nam rešenje koje štiti pravo na privatnost, a u isto vreme daje policiji neophodne alatke", kaže Šumer.

U sudskom nalogu izdatom u utorak, od Epla se traži da onesposobi postojeće bezbednosne mere, koje brišu čitav sadržaj telefona ukoliko se 10 puta zaredom ukuca pogrešna lozinka, kako bi inspektori mogli da uđu u telefon terorista.

Kompanija Epl bi trebalo da odgovori na sudski zahtev do ponedeljka, a čuju se i predviđanja da bi nevezano za ishod, ovaj slučaj mogao da završi pred sudijama Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG