Linkovi

FBI pod pritiskom da otkrije motiv napada u bazi, Saudijci nude saradnju


Ekipe hitne pomoći i policija u bazi u Pensakoli, na Floridi
Ekipe hitne pomoći i policija u bazi u Pensakoli, na Floridi

Federalni istražitelji su pod sve većom pritiskom da otkriju motiv za napad u mornaričkoj bazi u Pensakoli na Floridi, u kojem su ubijene tri osobe, a osmoro povređeno. Napadač je identifikovan kao 21-godišnji poručnik saudijskih vazduhoplovnih snaga Mohamed Saed Alšamrani, koji je bio na obuci u Pensakoli.

Guverner Floride Ron Desantis rekao je na konferenciji za novinare u nedelju veče da je siguran da je napadač, koji je ubijen u incidentu, počinio terorističko delo i postavio pitanje da li je napad mogao da bude sprečen boljom proverom stranih vojnika koji se obučavaju u Sjedinjenim Državama.

"U našoj državi je veliko nezadovoljstvo zbog toga. U našu bazu dolazi strano vojno osoblje. Ne bi trebalo to da rade ako mrze našu zemlju”, rekao je Desantis.

Federalni istražni biro saopštio je da veruje da je Alšamrani delovao sam kada je u petak ujutro otvorio vatru u jednoj od učionica u bazi. FBI nije isključio mogućnost da je reč o teorističkom činu, ali je dodao da još ispituje veliki broj ljudi i prikuplja dokaze sa mesta zločina.

Mediji prenose da je napadač početkom prošle nedelje gledao snimke masovnih ubistava u Sjedinjenim Državama sa gostima na večeri. Pre nego što je otvorio vatru u bazi, Alšamrani je tvtitovao oporuku i citirao Osamu bin Ladena da bi opravdao napad, navodi obaveštajna grupa SITE koja prati džihadističke pretnje i komunikaciju.

Napadač je tvitovao da se "Amerika pretvorila u naciju zla" i osudio SAD zbog podrške Izraelu i invazije muslimanskih i mnogih drugih zemalja.

FBI je u međuvremenu potvrdio da je Alšamrani legalno kupio pištolj koji je koristio u napadu. Guverner Floride rekao je da je to bilo moguće zbog rupe u zakonima u oružju koja omogućava strancima, koji nisu imigranti, da kupuju oruže iz više razloga, čak i ako samo imaju dozvolu za lov.

Istražitelji ispituju i ostale saudijske studente kojima je kretanje u bazi ograničeno, po naređenju saudijske vojske.

Alšamrani se obučavao u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, a u području Pensakole živio je poslednjih godinu i po.

Saudijski prestolonaslednik obećao saradnju i podršku

Predsednik Donald Tramp je o pucnjavi u bazi u Pensakoli u nedelju telefonom razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Kako je saopštio portparol Bele kuće, Tramp i bin Salman su obećali da će sarađivati u istrazi napada, dok je saudijski prestolonaslednik ponovio da je rešen da radi sa SAD bi se sprečili "užasni napadi kao što je pucnjava u Pensakoli".

Saudijski mediji preneli su u nedelju da je prestolonaslednik zvao Trampa da bi izrazio saučešće i preneo podršku porodicama žrtava napada, i da uveri američkog lidera da će saudijske vlasti sarađivati sa američkim istražiteljima.

XS
SM
MD
LG