Linkovi

Advokat: FBI nije pronašao povjerljiva dokumenta u drugoj Bajdenovoj kući u Delaveru


ARHIVA - Predsjednik Džo Bajden u Rihobot Biču, u Delaveru (Foto: AP/Carolyn Kaster)
ARHIVA - Predsjednik Džo Bajden u Rihobot Biču, u Delaveru (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Federalni istraži biro (FBI) u srijedu je pretresao kuću američkog predsjednika Džoa Bajdena u Rihobot Biču, u Delaveru, u okviru istrage o potencijalnom pogrešnom rukovanju sa povjerljivim dokumentima.

Bajdenov advokat Bob Bauer naveo je u saopštenju da FBI agenti, tokom tri i po sata pretresa, nisu pronašli dokumenta sa povjerljivim oznakama, ali da su uzeti određeni materijali i bilješke.

"U skladu sa procesom u Vilmingtonu, DOJ (Sekretarijat za pravosuđe) je uzeo na dodatno razmatranje neke materijale i rukom ispisane bilješke koji su povezani sa periodom kada je bio potpredsjednik", dodao je Bauer.

Bauer je prethodno rekao da je pretres planiran i da je sprovoden "uz punu podršku i saradnju" predsjednika. Iz Bijele kuće je saopšteno da će Bajden nastaviti da sarađuje u istrazi o povjerljivim dokumentima.

Prošlog mjeseca je pretražena Bajdenova kuća u Vilmingtonu, u Delaveru, a agenti su tokom 13-satne pretrage pronašli dodatna dokumenta sa povjerljivim oznakama i uzeli neke od njegovih rukom ispisanih bilješki.

Bajden je dobrovoljno pristao da Sekretarijat za pravosuđe pretraži njegove kuće dok istražitelji pokušavaju da utvrde kako su povjerljiva dokumenta iz vremena kada je bio potpredsjednik i senator završila u njegovom domu i kancelariji. Bajdenovi advokati su početkom novembra pronašli dokumenta sa oznakom povjerljivo u njegovoj bivšoj kancelariji u Pen Bajden centru, tink tenku u Vašingtonu.

Posle toga je inciran pretres Bajdenove kuće u Vilmingtonu. Bivšu Bajdenovu kancelariju pretražili su i agenti FBI-a, prenijela je agencija Asošijeted pres pozivajući se na neimenovani izvor.

“U okviru standardnih procedura Sekretarijata za pravosuđe, a u interesu operativne bezbjednosti i integriteta, traženo je da se ovaj posao obavi bez obavještavanja javnosti unaprijed i mi smo pristali da sarađujemo. Današnja pretraga je dalji korak u sveobuhvatnom i pravovremenom procesu sekretarijata koji ćemo nastaviti da u potpunosti poštujemo i omogućavamo", naveo je u saopštenju Bajdenov advokat.

Portparolka FBI-a je za komentare pretrage AP uputila na Sekretarijat za pravosuđe.

Istragu o Bajdenovim dokumentima vodi specijalni tužilac Robert Hur, bivši glavni federalni tužilac u Baltimoru. Hur je počeo sa radom ove nedelje. Bajden je kuću u Rihobot Biču, priobalnom mjestu u Delaveru, kupio u junu 2017. godine nakon što je napustio položaj potpredsjednika.

Sekretarijat za pravosuđe prethodno je imenovao specijalnog tužioca i za istragu o povjerljivim dokumentima pronađenim tokom pretrage kuće bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Floridi. U Mar-a-Lagu je pronađeno oko 300 povjerljivih dokumenata, a agenti su dobili nalog za pretres nakon višemjesečnog odbijanja Trampa i njegovih pravnih zastupnika da predaju materijal vladi.

Povjerljivi spisi nedavno su pronađeni i u kući bivšeg potpredsjednika SAD Majka Pensa u Indijani.

XS
SM
MD
LG