Linkovi

Povjerljiva dokumenta pronađena i u kući bivšeg potpredsjednika Pensa


Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Državama Majk Pens (Foto: AP/John Minchillo)
Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Državama Majk Pens (Foto: AP/John Minchillo)

Dokumenta sa oznakom povjerljivo su prošle nedelje pronađena u kući bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Država Majka Pensa u Indijani, saopštio je njegov advokat. Reč je o najnovijem u nizu otkrića poverljivih informacija u ličnom posjedu aktuelnih i bivših najviših američkih zvaničnika.

Po svemu sudeći je riječ o malom broju dokumenata sa oznakama povjerljivo koji su slučajno spakovani i poslati na ličnu adresu bivšeg potpredsjednika na kraju mandata prošle administracija", naveo je Pensov advokat Greg Džejkob u pismu koje je prošle nedelje upućeno Nacionalnom arhivu, koji je zadužen za čuvanje dokumenata iz Bijele kuće.

Džejkob je dodao da je Pens "angažovao pravnog zastupnika da pregleda pronađene zapise, nakon što je objavljeno da su povjerljiva dokumenta pronađena u kući predsjednika Džoa Bajdena u Vilmingtonu, u Delaveru".

Sekretarijat za pravosuđe već je imenovao specijalne tužioce da sprovedu istragu o povjerljivim dokumentima pronađenim na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Floridi i u Bajdenovoj kući i bivšoj kancelariji u Vašingtonu. Dokumenta pronađena u Bajdenovoj kancelariji i kući potiču iz vremena kada je bio potpredsjednik SAD i senator.

Tramp je pod krivičnom istragom nakon što je oko 300 dokumenata sa oznakom povjerljivo, a nekim slučajevima i strogo povjerljivo, uzeto iz Mar-a-Laga. Zvaničnici pokušavaju da utvrde da li bi Tramp ili bilo ko drugi trebalo da budu optužen za nelegalno posjedovanje tih papira ili za pokušaj opstrukcije višemjesečne krivične istrage.

Džejkob je naveo da "Pens nije znao da se u njegovoj kući nalaze osjetljiva ili povjerljiva dokumenta" i da "razumije veliki značaj zaštite osjetljivih i povjerljivih informacija i spreman je da u potpunosti sarađuje sa Nacionalnim arhivom i bilo kojom odgovarajućom istragom".

Takođe je dodao da je Pens odmah zaključao dokumenta u sef. Prema naknadnom pismu advokata iz 22. januara, agenti FBI su preuzeli dokumenta iz Pensove kuće.

Portparol Sekretarijata za pravosuđe odbio je da komentariše slučaj, a Pensov advokat nije odgovorio na zahtjev Asošijeted presa za komentar. Pens je u intervjuu za AP u avgustu rekao da nije sa sobom uzeo povjerljiva dokumenta kada je napustio položaj.

Na direktno pitanje da li je zadržao povjerljive informacije po odlasku s položaja potpredsjednika, Pens je odgovorio: "Ne, koliko ja znam".

Tramp, koji negira bilo kakvu krivicu, je na svojoj društvenoj mreži poručio da je "Majk Pens nevin" i da "nikada nije svesno uradio nešto nepošteno u svom životu".

Tokom tranzicije vlasti, svaka administracija je dužna da preda dokumenta Nacionalnom arhivu. Namjerno zadržavanje ili uklanjanje povjerljivih zapisa je nezakonito. Neadekvatno postupanje sa povjerljivim materijalom predstavlja rizik po nacionalnu bezbjednost ako dospije u pogrešne ruke.

Portparol bivšeg predsednika Baraka Obame je na pitanje o mogućim povjerljivim dokumentima ili pretragama rekao za Rojters da je Nacionalni arhiv potvrdio da je sve u redu sa Obaminom kancelarijom.

Administracija Džordža Buša mlađeg "predala je sve predsedničke zapise - i poverljive i javne - po odlasku iz Bele kuće", rekao je Bušov portparol za Rojters.

Portparol bivšeg predsednika Bila Klintona takođe je rekao da su sva poverljiva dokumenta u Nacionalnom arhivu i da nije bilo slučajeva da su pronađena bilo gde drugo od kako je napustio položaj 2001. godine.

Bivši potpredsednik SAD Dik Čejni takođe nije napustio položaj sa poverljivim dokumentima, saopštio je njegov portparol.

XS
SM
MD
LG