Linkovi

Izaslanik EU Borel dolazi u Beograd i Prištinu zbog dijaloga


Predsednici Srbije i Kosova na jednoj od ranijih runda dijaloga, Foto:(ilustracija), video grab
Predsednici Srbije i Kosova na jednoj od ranijih runda dijaloga, Foto:(ilustracija), video grab

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem o obnovi dijaloga između dve zemlje, saopšteno je iz Evropske komisije.

Visoki predstavnik potvrdio je svoj odlučan i lični angažman kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine ”, naveo je portarol EU Peter Stano.

Visoki predstavnik Borel je najavio svoju posetu krajem meseca Beogradu i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između dve zemlje, posle formiranja kosovske vlade, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik EU Borel je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

Dodaje se da se Borel u razgovoru sa Hašimom Tačijem posebno interesovao za perspektivu formiranja nove Vlade u Prištini.

On je pozao kosovske partijske lidere Kosova da što brže napreduju u uspostavljanju vlade u interesu građana, kažu u Komisiji.

Šef diplomatije EU je u razgovoru sa Vučićem i Tačijem razmotrio i napredak i perspektivu evrointegracionog puta Srbije i, paralelno, tzv. Kosova, kao i važnost napredovanja pred samit EU Zapadni Balkan koji se održava u maju u Zagrebu.

Predsednik Srbije je Borelu još jednom čestitao izbor na odgovornu dužnost i poželeo uspeh u radu.

"Vučić je rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu", navedeno je u saopštenju kabineta predsednika.

XS
SM
MD
LG