Linkovi

Država nije iskrena u jačanju vladavine prava


Tribina o vladavini prava koju su organizovale beogradska Crta i podgorička Politikon mreža, u Begradu, 19. novembra 2019.
Tribina o vladavini prava koju su organizovale beogradska Crta i podgorička Politikon mreža, u Begradu, 19. novembra 2019.

BEOGRAD -- Za odsustvo vladavine prava u državama Zapadnog Balkana krive su, kako same države regiona, tako i Evropska unija jer okvir koji je zadala državama nije dovoljno podsticajan - jedan je od zaključaka sa današnje tribine o vladavini prava koju su organizovale beogradska Crta i podgorička Politikon mreža.

Po mišljenju Jovane Marović, iz Politikon Mreže, napori državnih institucija u borbi protiv korupcije i jačanja elemenata vladavine prava nisu iskrene, sa druge strane opozicija ne daje građanima nikakva rešenja, a EU kao mentor nije dovoljno angažovana.

Podsećajući okupljenje da je i sama bila deo "vlade izbornog poverenja" 2016. godine i da je videla kako stvari iznutra funkcionišu, ona je istakla da ne veruje u promene iznutra:

"Državni službenici i javni funkcioneri uopšte, misle da je sistem njihov zato što su u potpunosti zaštićeni i zato što nema politike kažnjavanja. I nema adekvatne politike ocenjivanja, tako vi imate jednu potpunu ušuškanost i apsolutno nemate nikakav sistem odgovornosti u državnoj upravi, odnosno u javnoj upravi generalno", rekla je Marović.

Uz ocenu da u ovom trenutku Srbija nije demokratsko društvo Gazela Pudar Draško, iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, je ukazala da se i neka stečena prava ugrožavaju, zbog čega se beleži pad na različitim listama koja se bave vladavinom prava:

"Mi nismo navikli da poštujemo procedure, mi nemamo kulturu poštovanja procedura, koja vam je nužna za vladavinu prava. Vi morate da imate pravila, a imate nekad pravila, koja se ovde ne poštuju. I to je ključni razlog zbog čega građani nemaju poverenja u institucije i zbog toga što nije moguće uspostaviti vladavinu prava u ovakvom kontekstu koji trenutno imamo", izjavila je Pudar Draško.

Direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski izjavila je da je neznanje na svim nivoima neprijatelj "vladavine bez prava" i da se slaže sa tezom da srpsko društvo možda nikad nije živelo u demokratiji. Takođe, ona smatra da se Srbija kao društvo previše oslonila na EU, ali da to ništa ne vredi ako se, kako je rekla, mi kao društvo ne dogovorimo.

XS
SM
MD
LG