Linkovi

Slovenački premijer uzdrman niskim ocenama prava i medijskih sloboda


Arhiva - Pripadnici policije privode demonstrante tokom antivladinih demonstracija u Ljubljani, Slovenija, 25. juna 2021.

Dok je Evropski parlament prošlog petka okončao misiju u Sloveniji, holandska poslanica Sofija in 't Veld navela je zabrinutost zbog toga što je javna debata u toj zemlji često neprijateljska.

Njeni komentari usledili su nakon što je slovenački premijer Janez Janša kritikovao Evropski parlament i izneo, po ocenama nekih, antisemitske primedbe.

Evropska delegacija boravila je u Sloveniji radi procene stanja demokratije, vladavine prava i osnovnih prava, uključujući slobodu štampe u zemlji, koja trenutno ima rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom.

Iako javne institucije dobro funkcionišu, misija je navela oblasti koje izazivaju zabrinutost, uključujući uznemiravanje i pritisak na javne emitere i kritički nastrojene novinare.

To je zabrinutost koju deli nekoliko novinara i grupa za medijska prava, uključujući Džejmija Vajsmana, iz Međunarodnog instituta za štampu (IPI).

"IPI i druge organizacije nadale su se da će videti poboljšanje slobode medija u Sloveniji nakon što je zemlja preuzela rotirajuće predsjedavanje. Nažalost, to nije slučaj“, rekao je Vajzman za Glas Amerike.

Hladan prijem

Tokom tri dana u Sloveniji, In 't Veld, članice političke grupacije EU Obnovljena Evropa, i njen tim su se sastali sa državnim zvaničnicima, predstavnicima javnih tela i medijskim radnicima. Međutim, Janša nije razgovarao sa grupom.

On je na Tviteru postavio pitanje zašto je delegacija usredsređena na Sloveniju, pa je retvitovao fotografiju na kojoj se in 't Veld i još 12 parlamentaraca EU optužuju da su marionete filantropa Džordža Sorosa.

Soros (mađarski: Đerđ Šoroš), mađarski je biznismen i osnivač Fondacije za otvoreno društvo, često na meti antijevrejskih uvreda i optužbi da finansira i orkestrira ekstremizam krajnje levice, proteste i druge zavere.

Predsednik Evropskog parlamenta pozvao je slovenačkog lidera "da prekine provokacije protiv članova" parlamenta, rekavši da su "napadi na članove ove kuće takođe napadi na evropske građane".

Kada se Mark Rute, premijer Holandije, oglasio, nazvavši tvit o Sorosu "neukusnim", Janša je odgovorio da Rute ne treba da "gubi vreme u vezi sa... slobodom medija u Sloveniji" već da "zaštiti svoje novinare od ubijanja na ulicama".

Ova primedba se odnosila na reportera veterana Petera R. de Vrisa, koji je izveštavao o kriminalu i koji je ubijen u Amsterdamu u julu.

Neprijateljsko okruženje

Za In ‘t Veld, koja je nadgledala misiju u Sloveniji, retorika je odražavala sveukupno neprijateljsko okruženje i pritisak kojem su, kako kaže, izloženi mediji i javna tela.

"Veoma je upadljivo da se i članovi vlade upuštaju u tu vrstu debate za koju mislim da je neprikladna za civilizovano i demokratsko društvo", rekla je In 't Veld.

"Ton (javne) debate nije bezopasan i nije bezazlen i videli smo u drugim zemljama kako to može da dovede do erozije poverenja u demokratske institucije, pa čak i do napada na demokratske institucije na kraju", rekla je ona.

In 't Veld je na konferenciji za novinare upozorila da ako se nastavi pritisak na medije i druga tela, "možda ćete završiti u nekoj vrsti klime u kojoj mediji i demokratske institucije više ne funkcionišu kako treba".

Ministarstvo kulture, koje nadgleda slovenačke medije, osporilo je prve nalaze delegacije EU.

"Međunarodne organizacije... ne znaju ništa o slovenačkim medijima i pribegavaju uglavnom izveštajima iz Slovenije", navodi se u saopštenju ministarstva pripremljenom za Glas Amerike.

Većina lokalnih medija pristrasna je u korist levičarskih stranaka, navodi ministarstvo, dodajući da je ovo "najveći dokaz da je sloboda medija u Sloveniji netaknuta".

Predstavnici Ministarstva kulture odbili su sastanak sa delegacijom Evropskog parlamenta jer misija nije pristala da se sastanak snima.

Ministarstvo je za Glas Amerike saopštilo da je snimanje sastanaka preduslov i da bez toga "svako može da tumači ono što je izgovoreno sam i po svom sećanju".

Zagovornici slobode štampe i analitičari dele zabrinutost

Medijski analitičari, međutim, uglavnom dele zabrinutost u vezi sa stanjem slobode štampe u Sloveniji.

Otkako je Janša došao na vlast, novinari prijavljuju porast uznemiravanja i onlajn napada na njihovo izveštavanje od strane vladinih zvaničnika, provladinih pristalica i anonimnih napadača.

"Iako je situacija i dalje daleko od sadašnjeg okruženja za slobodnu štampu u Poljskoj i Mađarskoj, postoje taktike koje koriste vlade u Varšavi i Budimpešti, a koje se repliciraju u Ljubljani",, rekao je Vajsman, službenik IPI-ja za Evropu.

Grupe za zaštitu prava kažu da se nezavisni mediji u Mađarskoj i Poljskoj suočavaju sa sve restriktivnijim okruženjem, s pokušajima diskreditacije medija i kontrole javnih emitera.

In 't Veld i Vajsman ukazuju na zaustavljanje finansiranja nacionalne novinske agencije STA, što je propisano zakonom. Agencija obično dobija oko polovinu svog finansiranja od vlade, ali ranije ove godine taj prihod je prekinut.

Ako se finansiranje ne vrati, "centralni deo medijskog ekosistema zemlje će utihnuti i važan stub slovenačke demokratije biće demontiran", rekao je Vajsman.

Direktor STA Bojan Veselinović — koga je Janša optužio da je političko oruđe levice — podneo je ostavku prošlog meseca, rekavši da je spor oko finansiranja "uvek bio oko stava (vlade) o nezavisnosti medija i pokušaja da se agencija potčini".

A Manica Janežič Ambrozić, glavna urednica informativnog programa TV Slovenije, dala je ostavku 15. oktobra nakon, kako je Vajzman rekao, "mesečnih orkestriranih napada na nju od strane političkih snaga odlučnih da je uklone sa funkcije".

Kada je u avgustu otpuštena direktorka televizijskog programa RTV-a Natalija Gorščak, ona je za Glas Amerike rekla da veruje da je to zato što je odbila da smeni Ambrožićevu.

Kao i drugi mediji, ova stanica je takođe optužena za pristrasnost i lažne vesti zbog kritičkog izveštavanja o vladi.

Dok mnogi novinari i analitičari promene na RTV Slovenije vide kao dokaz političkog pritiska na uticajnog javnog emitera u zemlji, novi izvršni direktor te stanice Andrej Grah Vatmu i Ministarstvo kulture negirali su bilo kakvo mešanje.

Potpuni nalazi misije Evropskog parlamenta trebalo bi da budu objavljeni kasnije.

XS
SM
MD
LG