Linkovi

Vučić: Korektni razgovori sa Palmerom i Lajčakom, dijalog u Briselu se uskoro nastavlja


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi na konferenciju medije (foto Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi na konferenciju medije (foto Fonet)

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu biće nastavljen vrlo skoro i to se meri danima, a ne nedeljama, izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će tačan datum uskoro odrediti visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj.

Govoreći o nedavnim susretima sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmerom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je u današnjem obraćanju građanima Srbije rekao da su razgovori bili korektni:

“Razgovori sa izaslanicima SAD i Evropske unije za pregovore o Kosovu, Metju Palmerom i Miroslavom Lajčakom, bili su korektni i ticali su se tema u budućem dijalogu - šta želimo mi, šta Albanci, šta očekujemo od EU i oni od nas”.

Odgovarajući na pitanja, Vučić je rekao da predstavnici Amerike i EU znaju o čemu mogu da razgovaraju sa predstavnicima Srbije, “a kakve su im želje, to je druga stvar”:

“Normalno je da Palmer zastupa interese Amerike i da se za bori za priznanje nezavisnosti Kosova, kao što je na Srbiji da se bori protiv priznanja”.

Vučić je rekao da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt, ali da traži razumevanje za svoje osnovne interese:

“Srbija će odazvati pozivu u Brisel i uvek smo spremni da govorimo o kompromisnim rešenjima, a nikako o poniženju Srbije”, dodao je Vučić.

On je poručio i da je spreman za razgovor sa predstavnicima vamparlamentarne opozicije oko pravljenja budućih zajedničkih principa za rešenje pitanja Kosova.

Po njegovim rečima može da se nađe način oko podnošenja izveštaja Skupštini Srbije o pregovorima u Briselu, “a na poslanicima je da odluče kada će se to desiti - pre ili posle”.

Vučić je poručio da je spreman da razgovara i sa vanparlamentarnom opozicijom koja je za strano mešanje, ali oni, kako je rekao, "do sada takav interes nisu pokazali".

Kako je još rekao, Srbija je spremna za dijalog sa Prištinom oko nestalih lica i predlaže princip koji bi važio za obe strane – ukoliko kosovska strana ima saznanja o grobnicama u Srbiji “mi ćemo sa njima odmah da kopamo i vidimo o ćemu se radi”.

Ali Srbija traži da se isti princip primenjuje i za nju jer i Beograd ima saznanja o grobnicama na Kosovu.

Na konferenciji za medije Vučić je govorio i o kompaniji Rio tinto i iskopavanju litijuma u Srbiji, kao i o radu kineskog Ziđinga u Boru.

Palmer sa opozicijom o izborima, Kosovu, Rio Tintu

Metju Palmer se sastao i sa delom srpske opozicije: predstavnicima Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Pokreta Slobodnih građana, pokreta Ne davimo Beograd, bivšim gradonačelnikom Šapca i predsednikom stranke Zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem.

Na profilu američke ambasade na Tviteru objavljeno je da se Palmer sastao sa opozicijom.

"Od vitalne je važnosti da izabrani predstavnici odražavaju različite stavove svih građana, zbog čega su otvoreni razgovori i pristup medijima toliko važni".

Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, za Glas Amerike kaže da su teme razgovora na sastanku u američkoj ambasadi u Beogradu bile stanje demokratije u Srbiji, izbori i učešće opozicije na njima, Kosovo, ekologija.

„Za američki stranu, bojkot je od samog početka bio neprihvatljiv, za njih je izborna utakmica učestvovanje na izborima i potreba da se pokaže konstruktivnost i jedinstvo u nekoj meri od strane opozicije…Što se nas tiče, mi smo posvećeni dijalogu sa EU radi poboljšanja izbornih uslova, koji je važan u tri tačke: razdvajanje izbora na svim nivoima, veća sloboda medija i prestanak pritisaka na birače i korišćenje javnih resursa u kampanji“.

Predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović
Predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović

Veselinović ističe da je američka strana upoznata sa problemima u izbornom procesu i da će „učiniti sve da se taj proces poboljša u narednom periodu“.

Što se tiče Kosova, bilo je reči o dijalogu koji trenutno traje između Srbije i Kosova, i tu je bilo sugerisano da bi, uz razumevanje da opozicija nije uključena u taj proces, tom pitanju trebalo prići konstruktivno zbog rešavanja budućih odnosa“.

Jedna od tema razgovora Palmera sa opozicijom bio je i projekat iskopavanja litijuma koji planira kompanija Rio Tinto. Lokalna zajednica u Mačvi i ekološki aktivisti su protiv toga jer strahuju od narušavanja životne sredine, a njima su se priključile i neke opozicione stranke.

Stav američke administracije je da će jedan takav projekat učiniti da se otvore nova radna mesta i da je iskorišćavanje litijuma kao resursa budućnosti jedna važna stvar. Sa druge strane, naše protivljenje tom projektu je zasnovano na tome što je nejasno ko će od toga imati koristi i da lokalna zajednica nije uključena u to – što je posledica stanja u društvu i jednog opšteg pada demokratije i učešća javnosti“, zaključuje Veselinović.

XS
SM
MD
LG