Linkovi

Ambasada SAD: Prijetnje Anteni M neprihvatljiv pokušaj zastrašivanja medija


Reakcija zvaničnika uslijedila je nakon što je Antena M objavila vijest o prijetnjama njihovom kolumnisti, bosansko-hercegovačkom novinaru Draganu Bursaću.
Reakcija zvaničnika uslijedila je nakon što je Antena M objavila vijest o prijetnjama njihovom kolumnisti, bosansko-hercegovačkom novinaru Draganu Bursaću.

Ambasada Sjedinjenih Država u Crnoj Gori objavila je da je zabrinuta zbog prijetnji upućenih crnogorskom mediju Antena M.

"Još jedan primjer u seriji neprihvatljivih pokušaja zastrašivanja medija. Sjedinjene Države očekuju od vlasti Crne Gore da privedu pravdi one koji targetiraju novinare. Sloboda medija je ključna za demokratiju", istaknuto je u objavi ambasade SAD na društvenoj mreži Tviter.

Zvaničnici u Crnoj Gori osudili su u srijedu prijetnje smrću upućene glavnom uredniku i kolumnisti Antene M, Darku Šukoviću i Draganu Bursaću, nakon što je taj portal objavio sadržaj prijetnji koje su dobili njihovi novinari i redakcija tog opozicionog radija i internet portala.

Reakcija zvaničnika uslijedila je nakon što je Antena M objavila vijest o prijetnjama njihovom kolumnisti, bosansko-hercegovačkom novinaru Draganu Bursaću, koji je dobio poruku: “ja sam mrtav ozbiljan, ubiću te priviriš li ikad u CG… metak u glavu, pozdrav”

"I ti si na spisku, Šukoviću. Čisto da znaš. Samo ću tebe da kidnapujem i mučim satima. Bombu ću vam tamo bačiti", piše u poruci poslatoj zvaničnoj Facebook stranici Antene M, potpisanu imenom i prezimenom njenog navodnog autora i dodatkom - "glavom i bradom", nakon što je taj portal objavio vijest o prijetnji Bursaću.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da najoštrije osuđuje prijetnje upućene glavnom i odgovornom uredniku Antene M, navodeći da je policiji podnijeta prijava i da će biti preduzete dalje mjere i aktivnosti.

“Rad nijednog medija, niti novinara, ne smije biti razlog prijetnji ili bilo koje vrste napada”, saopštio je MUP i dodao da “sloboda izražavanja za nas nema alternativu, o kojoj god redakciji i pojedincu se radilo u Crnoj Gori”. “Neselektivno i odlučno, gradimo povjerenje", ukazano je u saopštenju MUP-a.

Prijetnje smrću Bursaću i Šukoviću najoštrije je osudio i crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koji je istakao da “od nadležnih organa očekuje da se hitno otkrije i kazni akter ovih monstruoznih prijetnji, nezabilježenih u građanskoj Crnoj Gori”.

“U demokratskom društvu koje gradimo podrazumijevaju se novinarske slobode i pravo na drugačije mišljenje i stav", saopštio je Đukanović i dodao da “smo nažalost, u posljednje vrijeme, svjedoci da se ugrožava sloboda drugačijeg mišljenja i stava i od strane onih koji sebe nazivaju demokratama, istovremeno zadirući u privatnost poslenika javne riječi na nezakonit i najprizemniji način”.

"Sigurnost, sloboda i zaštita novinara su imperativ za izgradnju svake demokratske države, čemu teži Crna Gora kao buduća članica EU", kaže Đukanović.

Kolumnista Antene M Dragan Bursać vjeruje da će nadležni organi u Crnoj Gori uraditi svoj posao kada su posrijedi prijetnje koje su mu upućene, navodeći da se “posljednja koju je dobio razlikuje od ostalih”.

“Jasna je i eksplicitna, “dobićeš metak u čelo”, rekao je i podsjetio da je i ranije bio na udaru prijetnji, ali i ocijenio da je “hladnoća i eksplicitnost najnovije prijetnje zastrašujuća”.

Glavni urednik Antene M rekao je za RTCG da “postoji mogućnost da se u moru tih psihopata i bolesnika, koji ordiniraju po društvenim mrežama, krije neko ko stvarno ima ubilačke namjere, ali to je jedan od rizika posla kojim se bavimo i to nije način da se utiče na rad Antene M”, ističući da je “ovo posljedica ambijenta u kojem živimo”.

"Možda je dobar povod da svi razmislimo koliko svojim riječima i radnjama doprinose da ovakvi ljudi se ohrabre i izađu sa ovakvim prijetnjama", dodao je Šuković koji je najavio da će prijaviti slučaj I dodao da bi bio prijatno iznenađen da policija pronađe osobu koja je prijetila.

Antena M podsjeća da je Bursać bosansko-hercegovački novinar višestruko nagrađivan za svoj kolumnistički i novinarski rad, navodeći da je prije nekoliko dana dobio priznanje Asocijacije naučnika i parlamentaraca njemačkog Bundestaga, kao najbolji novinar Jugoistočne Evrope.

Prijetnje novinarima opozicionog portala Antene M osudio je i Sindikat medija, koji su zatražili promptnu reakciju nadležnih “zato što se radi o veoma opasnim prijetnjama”.

“Prijetnje smrću samo zbog izrečenih stavova, nažalost, sve su češća pojava u Crnoj Gori i zato cijelo društvo treba da se ozbiljno pozabavi ovim problemom. Sindikat medija još jednom ukazuje da su od početka godine u našoj zemlji na meti uvreda i prijetnji bili brojni medijski radnici iz različitih medija, koji imaju različite uređivačke politike a današnje prijetnje još jedan su dokaz narastajuće netolerancije za drugačije mišljenje”, navode iz Sindikata medija.

Centar za građansko obrazovanje takođe je oštro osudio prijetnje Bursaću I Šukoviću, kao i Anteni M, istučući da bez slobode medija nema slobodnog društva, i pozvao nadležne organe da konačno reaguju i zaustave ovaj trend napada na medijske poslenike”.

Osuđujući najnovije prijetnje novinarima, Građanska alijansa zatražila je hitnu reakciju nadležnih, navodeći da “atmosfera u kojoj svako može prijetiti novinarima i ugrožavati njihovu sigurnost dugo traje u Crnoj Gori, te se više ne može tolerisati”.

XS
SM
MD
LG