Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe više neće prikupljati podatke o novinarima tokom istraga


ARHIVA - Američki Sekretarijat za pravosuđe (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
ARHIVA - Američki Sekretarijat za pravosuđe (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Američki Sekretarijat za pravosuđe u subotu je saopštio da tokom istraga o curenju podataka više neće tražiti od novinara informacije o izvorima nakon što je otkriveno da je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa tajno dobijala podatke o telefonima i mejlovima novinara.

Kablovska mreža CNN i dnevnik Vašington post preneli su da je Trampova administracija tajno pokušala da dobije podatke o telefonskim pozivima nekih od njihovih novinara zbog izveštaja na kojima su radili 2017. godine.

Njujork tajms je preneo da je Sekretarijat za pravosuđe za vreme Trampa i aktuelnog predsednika Džoa Bajdena vodio "tajnu pravnu bitku da dobije informacije o mejlovima četvoro novinara tog medija", kao i da se urednicima tog dnevnika zabrani da o tome govore u javnosti.

Bajden je prošlog meseca rekao da neće dozvoliti Sekretarijatu za pravosuđe da pribavlja evidenciju telefonskih poziva ili elektronskih poruka novinara, navodeći da bi takav potez "jednostavno bio pogrešan".

"Sekretarijat za pravosuđe je okončao istragu da bi utvrdio u kojim su sve slučajevima upućeni obavezni zahtevi novinarima u istragama o curenju informacija. U budućnosti, u skladu sa predsednikovom naredbom, ovaj Sekretarijat za pravosuđe - što je promena dugogodišnje prakse - više neće tražiti pokretanje pravnog procesa u istragama o curenju podataka da bi od pripadnika medija koji rade svoj posao dobio informacije o izvoru", naveo je u saopštenju portparol Entoni Koli.

Tu praksu su koristile i demokratske i republikanske administracije da bi identifikovale izvore koji otkrivaju poverljive informacije novinarima.

Bela kuća je saopštila da izdavanje naloga za otkrivanje podataka o novinarima nije u skladu sa politikom Bajdenove administracije.

Tramp je, kako ocenjuje agencija Rojters, ima veoma konfliktni odnos sa vodećim medijima, koje je često nazivao "lažnim vestima".

XS
SM
MD
LG