Linkovi

Sekretar za pravosuđe razgovarao sa vodećim medijima o istrazi novinara


Predstavnici vodećih američkih medija rukuju se uoči sastanka sa sekretarom za pravosuđe Merikom Garlandom
Predstavnici vodećih američkih medija rukuju se uoči sastanka sa sekretarom za pravosuđe Merikom Garlandom

Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland sastao se u ponedeljak sa direktorima u vodećim američkim medijima - kablovskoj mreži CNN i dnevnicima Njujork tajms i Vašington post - nakon što je otkriveno da je Sekretarijat za pravosuđe, za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, pokušavao da pribavi mejlove novinara koji izveštavaju o nacionalnoj bezbednosti.

Takođe su bili izdati sudski nalozi kojima je medijima bilo zabranjeno da u javnosti govore o tom slučajevima.

Sekretarijat za pravosuđe je u saopštenju naveo da je razgovor bio "produktivan" i da su se čelnici medija i Garland "saglasili da je potrebno da se uvedu snažna i trajna pravila".

Tokom sastanka, sekretarijat je takođe stavio do znanja da novinari nikada nisu bili predmet ili meta nedavnih istraga, ističe se u saopštenju.

Brus Braun, izvršni direktor organizacije "Novinarski odbor za slobodu medija" rekao je da su predstavnici vodećih medija bili "ohrabreni" sastankom i da su "otvoreno preneli najvišim zvaničnicima u sekretarijatu da je reč o krizi za njihove organizacije", prenosi Politiko.

Osim novinara iz vodećih medija, pojedini članovi Kongresa takođe su bili meta istrage curenja poverljivih informacija, koju je sprovela Trampova administracija, prenose američki mediji.

Demokratski članovi Kongresa Adam Šif i Erik Svolvel informisani su prošle nedelje da je Sekretarijat za pravosuđe uzeo njihove podatke od kompanije Epl 2018. godine u okviru istrage curenja informacija o istrazi o Rusiji i drugim bezbednosnim pitanjima.

ARHIVA - Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja Adam Šif
ARHIVA - Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja Adam Šif

Prema izveštaju vebsajta Insajder, bivši sekretari za pravosuđe za vreme Trampove administracije, Džef Sešns i Vilijam Bar, te bivši zamenik zekretara Rod Rozenstajn kazali su da nisu znali za naloge izdate za demokratske kongresmene.

Aktuelni sekretar za pravosuđe je u saopštenju, koje je objavljeno u ponedeljak, osudio te poteze i poručio da se moraju rešiti "važna pitanja" o onome što se dogodilo.

"U skladu sa tim, naložio sam da se to pitanje prosledi generalnom inspektoru i uveren sam da će on sprovesti sveobuhvatnu i nezavisnu istragu", navodi se u saopštenju.

Šif, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja, objavio je saopštenju posle razgovora sa Garlandom u ponedeljak, u kojem je naveo da je uveren da će novi sekretar sprovesti adekvatnu istragu.

"Takođe će biti važno da Kongres razmotri to pitanje da bi se osiguralo da Sekretarijat za pravosuđe više nekada ne bude upotrebljen da se zaštite prijatelji ili saučesnici nekog predsednika ili kao potencijalno oružje protiv njegovih političkih neprijatelja", naglasio je Šif.

Međutim, novinari su poručili da saopštenja Bajdenove administracije kojima se podržava sloboda medija, ne znače mnogo bez zakonske zaštite.

"Predsednik Bajden je rekao da će prikupljanje podataka o novinarima biti zaustavljeno za vreme njegove administracije. Međutim, uz svo poštovanje za njega i njegove namere, to obećanje ima ograničeni značaj", napisala je u autorskom člansku za CNN novinarka Barbara Star koja izveštava o nacionalnoj bezbednosti i čiji mejlovi su pribavljeni bez njenog znanja.

"Ako ne bude zakonske zaštite, to bo moglo da se dogodi ponovo bilo kojem novinaru", napisala je Star i dodala da je "užasnuta" onim što se dogodilo.

Više medija u ponedeljak je objavilo da se očekuje da Džon Demers, šef odseka za nacionalnu bezbednost u Sekretarijatu za pravosuđe, napusti taj položaj do kraja nedelje.

Dnevnik Njujork tajms preneo je da se očekivalo da će Demers, zvaničnik Trampove administracije potvrđen u Senatu koji je najduže ostao u sekretarijatu za vreme Bajdena, napustiti položaj tokom leta čak i pre nego što je otkrivena kontroverza u vezi sa istragama curenja podataka.

CNN je ove nedelje preneo da je glavni pravni zastupnik te kablovske mreže bio predmet sudskog naloga 2020. godine kojim mu je bilo zabranjeno da u javnosti govori o tome da je Sekretarijat za pravosuđe pod tadašnjim sekretarom Vilijamom Barom tražio podatke o mejlovima novinara koji izveštava o nacionalnoj bezbednosti.

Slični nalozi izdati su i za dnevnike Njujork tajms i Vašington post, koji su takođe proteklih nedelja izveštavali o naporima sekretarijata da prikupi podatke o novinarima u okviru istraga curenja informacija. Njujork tajms je preneo da su podaci traženi da bi se identifikovali novinarski izvori.

Medijski eksperti i advokati osudili su poteze sekretarijata prema čijim smernicama, sekretar za pravosuđe mora da odobri nalog za zaplenu podataka o novinarima što se smatra "vanrednom merom, a ne standardnom praksom u istrazi".

Takođe se navodi da novinar ili medij mora da bude obavešten o tome "osim ako bi to obaveštenje predstavljalo jasnu i značajnu pretnju po integritet istrage, ozbiljnu opasnost po nacionalnu bezbednost ili bi postojao rizik od smrti ili nanošenja ozbiljnih telesnih povreda".

U slučajevima, koji su otkriveni proteklih nedelja, mediji nisu bili informisani o nalozima za zaplenu podataka, dok je nekima bilo zabranjeno da o tome govore u javnosti.

XS
SM
MD
LG