Linkovi

Eskobar na Kosovu: Biće dobrih vesti posle Ohrida


Eskobar na Kosovu uoči sastanka u Ohridu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Eskobar na Kosovu uoči sastanka u Ohridu

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u petak da očekuje pozitivan ishod razgovora u Ohridu. Predsednica Kosova poručila je da će ustavni poredak i teritorijalni integritet i suverenitet Kosova biti sačuvani po svaku cenu.

Eskobar je rekao da očekuje produktivan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija koji će biti održan 18. marta uz posredovanje Evropske unije.

“Naš cilj je da u potpunosti podržimo svaki rezultat koji približava mir u regionu i intenzivira mogućnosti Kosova i Srbije kao i drugih zemalja kako bi postale deo evroatlanske zajednice. Mislimo da ovaj evropski predlog olakšava dijalog kroz posredovanje EU i mi kao najveći podržavalac Kosova u svetu, naš cilj je da to funkcioniše za Kosovo, ali ne samo za Kosovo nego i za ceo region, da se odblokiraju izvori koje Balkan osigurava sam za sebe, ali i celu Evropu. Dakle, očekujem pozitivan rezultat, optimističan sam u vezi sa postizanjem mirovnog rešenja između Kosova i Srbije. Mislim da ćemo nakon subote dobiti dobre vesti", rekao je Eskobar na konferenciji za novinare u Prištini.

Predsednica Kosova smatra da je predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije “pravedan, stabilan i sveobuhvatani sporazum gde se Kosovo i Srbija tretiraju kao dve ravnopravne države".

“Kosovo ide u Ohrid sa ovakvim razmišljanjem i sa nadom u pozitivan rezultat. Svaka tendencija Srbije da ometa ovaj rezultat uslovljavanjem može u potpunosti da ošteti proces dijaloga", navela je Vjosa Osmani.

Dodala je da od sastanka Vučića i Kurtija u Ohridu očekuje pozitivne i konkretne rezultate.

“Važno je ponoviti da će ustavni poredak, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje kao i unutrašnja funkcionalnost Kosova biti sačuana po svaku cenu u svakom pregovaračkom procesu. U vezi s tim želim da se zahalim međunarodnim partnerima posebno Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji na njihovom kontinuiranom angažovanju na ovom procesu, a posebno na kontinuiranoj javnoj potvrdi SAD-a da će ustavni poredak, teritorijalni integritet i funcionalnost države Kosova biti poštovani i zaštićeni u svakom trenutku. Od suštinskog je značaja da svaki dogovor u dijalogu bude podržan od strane naroda Kosova i njegovih demokratski izabranih predstavnika", rekla je predsednica Kosova.

Posle sastanka sa Vjosom Osmani, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan sastao se predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom, a nakon toga i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Eskobar je u četvrtak veče u Prištini razgovarao i sa predstavnicima srpskih opozicionih partija, građanskih incijativa i civilnog društva sa severa Kosova i predstavnicima albanskih opozicionih partija.

XS
SM
MD
LG