Linkovi

ZSO glavna tema susreta Eskobara i srpske opozicije i civilnog društva na Kosovu


Stojanović preneo Eskobaru da ZSO neće rešiti sve probleme
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Stojanović preneo Eskobaru da ZSO neće rešiti sve probleme

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarao je u Prištini sa predstavnicima srpskih opozicionih partija, građanskih incijativa i civilnog društva sa severa Kosova.

Jedan od učesnika sastanka, lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović rekao je za Glas Amerike da je glavna tema skupa koji je održan u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, bila Zajednica opština sa većinski srpskim stanovništvom (ZSO).

“O potrebi da se ona formira i da bude sprovedena do kraja. Ono o čemu sam ja govorio je život naših građana na ovom prostoru i o činjenici da Zajednica srpskih opština kako god da bude formirana sigurno neće rešiti sve probleme i da će morati da bude uloženo mnogo napora kako bi naš život bio doveden u stanje da možemo da ga nazovemo normalnim”, naveo je Stojanović.

Stojanović je naveo da je na sastanku bilo reči i o ranjavanju dvojice srpkih mladića koje se dogodilo na Badnji dan u Štrpcu i - kako je naveo - "skandaloznoj optužnici koja je podneta protiv napadača", kojem je danas Osnovni sud u Uroševcu odredio kućni pritvor.

“Govorilo se i o mnogim drugim temama, nepostojanju vladavine prava, o nemogućnosti da ostvarimo elementarna ljudska prava na ovom prostoriu i o tome da će biti potrebno mnogo energije i vremena da se sve to ostvari. Sada očigledno postoji rešenost da se ZSO formira onako kako je dogovorena, videćemo kako će sve to da se sprovede, ali je bila dobra prilika da se još jednom čuje naše mišljenje, mišljenje ljudi sa terena o osećaju koji postoji među građanstvom”, rekao je Stojanović za Glas Amerike.

Gabrijel Eskobar je na Kosovo doputovao iz Beograda, gde je imao sastanke sa zvaničnicima Srbije. Prema nezvaničnim saznanjima Glasa Amerike, Eskobar će večeras razgovarati i sa predstavnicima albanskih opozicionih partija, a u Prištini će boraviti i sutra kada će se sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG