Linkovi

Vučić: Neću nikoga poturati ako se išta bude potpisivalo


Obraćanje Aleksandra Vučića iz Predsedništva Srbije (Foto: Radiotelevizija Srbije)
Obraćanje Aleksandra Vučića iz Predsedništva Srbije (Foto: Radiotelevizija Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od Evropske unije još nije dobijen nacrt Aneksa o primeni sporazuma EU o normalizaciji odnosa.

"Nismo dobili nacrt onoga što želi Evropska unija kada je reč o implementacionom sporazumu. Do 18 sati taj papir ne postoji. Beograd i Albanci su poslali svoje predloge", rekao je Vučić u obraćanju medijima - izvestila je agencija Fonet.

Predsednik Srbije je naglasio da za njega normalizacija nije eufemizam za priznanje nezavisnosti Kosova.

"Normalizaciju smatram potrebom i poželjnom kako bismo imali bolje odnose sa Albancima, da rešimo bezbroj problema i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno ili jedni pored drugih", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija ne odustaje od svojih crvenih linija - naglasivši da građane poziva da veruju državnom rukovodstvu.

"Ovo nije jednokratan proces jer će i nama i Albancima jasno staviti do znanja da ono što Evropska unija predlaže u implementacionom sporazumu biti de fakto, ne znam da li i de jure, deo pregovaračkog poglavlja na putu ka EU", rekao je on.

Poručio je da, kako se izrazio, nikoga neće poturati ako se išta bude potpisivalo.

"Kada neko bude nešto potpisivao, potpisaću ja, a o tome će odlučiti narod i to ljudi moraju da znaju. Nikada neću poturiti nekog drugog jer to nikada nisam radio", rekao je predsednik Srbije.

Vučić se javnosti obratio uoči nove runde dijaloga Kosova i Srbije koja se održavaodržana 18. marta u Ohridu gde će, uz posredovanje visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja, razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Evropska unija je najavila da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o implementaciji EU sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG