Linkovi

Erdogan: Nastavljamo ofanzivu protiv Kurda ako sporazum ne uspe


Ako uspe, uspe. Ako ne, smrvićemo teroriste dva sata pošto prekid vatre bude okončan: turski predsednik. tokom skupa un Kajseriju
Ako uspe, uspe. Ako ne, smrvićemo teroriste dva sata pošto prekid vatre bude okončan: turski predsednik. tokom skupa un Kajseriju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska nastaviti ofanzivu u severoistočnoj Siriji ukoliko sporazum sa Vašingtonom o povlačenju kurdskih snaga sa tog područja ne bude u potpunosti primenjen.

“Ako uspe, uspe. Ako ne, smrvićemo teroriste dva sata pošto prekid vatre bude okončan”, poručio je turski predsednik pristalicama tokom stranačkog skupa u turskoj provinciji Kajseri.

“Ako budu prekršena obećanja koja su nam data, kada istekne rok koji smo postavili,nećemo čekati kao ranije i nastavićemo operaciju tamo gde smo stali”, rekao je Erdogan.

Rojtersov reporter sa granice između Turske i Sirije javlja da se petodnevno krhko primirje održava i da je tokom dana nekoliko turskih vojnih vozila prešlo sa jedne strane na drugu.

Izveštaji o paljbi u Siriji, Erdogan tvrdi da su to dezinformacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Tursko Ministarstvo odbrane iznelo je tvrdnje da su u proteklih 36 sati kurdske snage četrnaest puta narušile primirje činivši, kako su ih označili, provokacije. U objavi je dodato da turska strana u saradnji sa Vašingtonom blisko sarađuje u primeni dogovora.

Iznenadni dogovor o prekidu vatre na severoistoku Sirije zavisio je od Erdoganovog zahteva da primirje bude vremenski ograničeno, rekao je Rojtersu u petak jedan visoki turski zvaničnik.

Cilj dogovora, o petodnevnom primirju koji je postignut u četvrtak, je da ublaži humanitarnu krizu tokom koje je raseljeno 200 000 civila u tom području – kao i da ne ugrožava nadzor nad hiljadama zarobljenih militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) koji sprovode snage kurdske milicije.

Zvanična Ankara snage kurdske milicije smatraju važnim činiocem sirijskih Kurdskih demokratskih snaga – grupacije koju označavaju terorističkom zbog veza sa kurdskim pobunjenicima na severoistoku Turske.

Svrha primirja bila je i da ublaži krizu izazvanu odlukom američkog predsednika Donalda Trampa da povuče 1000 vojnika sa područja severne Sirije – što je iniciralo kritike na račun Vašingtona koji je označen kao strana koja na cedilu ostavlja kurdske borce koji su se godinama borili rame uz rame sa američkim snagama protiv islamističkih militanata.

Trampov potez međutim znači i da će sada razmere turskih ambicija u tom region zavisiti i od Rusije i Irana, država koje podržavaju režim sirijskog predsednika Bašara al Asada, čija će nastojanja biti da popune prazan prostor usled američkog povlačenja.

XS
SM
MD
LG