Linkovi

Egzodus civila na severu Sirije, preti humanitarna kriza


Evakuacija civila iz gradića Ras al Ain na severu Sirije usled ofanzive turske vojske (Foto: Reuters/Rodi Said)
Evakuacija civila iz gradića Ras al Ain na severu Sirije usled ofanzive turske vojske (Foto: Reuters/Rodi Said)

Napadi Turske na Kurde na severu Sirije traju već treći dan, što je uzrokovalo egzodus civila, a preti i humanitarna kriza. Šef turske dilplomatije Mevlut Čavušoglu najavio je da će napadi trajati sve dok, kako je rekao, “teroristi ne budu neutralizovani”. Turska je počela ofanzivu na severu Sirije pošto je američki predsednik Donald Tramp odlučio da odatle povuče američke vojnike. Tramp kaže da je misija SAD da pobedi Islamsku državu u Siriji završena, a da Tursku namerava da drži pod kontrolom ekonomskim, a ne vojnim putem. On smatra da Amerikanci ne bi želeli da pošalju hiljade vojnika da ratuju u Siriji.

Grupe za humanitarnu pomoć podsećaju zaraćene strane u severoistočnoj Siriji da su u obavezi da poštede civile. Takođe zahtevaju slobodan prolaz za humanitarnu pomoć namenjenju desetinama hiljada ljudi koji beže od rata.

Treći dan turske vojne akcije protiv Kurda u Siriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Savet bezbednosti UN održao je hitnu sednicu na kojoj su neke članice pozvale Tursku da prekine vojnu intervenciju. Generalni sekretar UN Antionio Gutereš kaže da ne veruje da se problem Sirije može rešiti vojnim putem.

“Rešenje za Siriju bi bilo da se poštuju suverenitet, teritorija i jedinstvo te zemlje”.

Trampova administracija saopštila je da će Ankaru smatrati odgovornom za akcije u Siriji. Ambasadorka SAD u UN Keli Kraft je upozorila:

"Ako ne budu poštovali pravila, ako ne poštede ranjivu populaciju i omoguće Islamskoj državi da iskorisi ovu situaciju – trpeće posledice".

Trampa optužuju da je ostavio na cedilu Kurde, koji su bili američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

“Možete da pošaljete vojsku tamo i ponovo se borite sa svima, a druga opcija je da Turskoj naudite na ekonomski način. Ili da budete posrednici, a ja se nadam da to možemo da budemo”, rekao je Tramp.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer optužio je predsednika SAD da donosi nesmotrene odluke.

"Predsednik preti da totalno uništi tursku ekonomiju ako ta zemlja pretera u svojim akcijama. Ta pretnja, očigledno, nema nikakvog efekta, a predsednik je na nju zaboravio čim je izgovorio".

Profesor na Univerzitetu Baščešehir u Istanbulu Burak Kintaj rekao je za turski servis Glasa Amerike da Ankara ne želi da uništi Kurde, kao što misle neki članovi Kongresa, već da rešava svoje legitimne bezbednosne probleme u vezi sa teroristima na granici.

"Nije nas briga za nacionalnost, religiju ili etničku grupu kojoj pripadaju teroristi. Interesuje nas samo da eliminišemo terorističku pretnju na pragu Turske”.

Ali, Turska se usko fokusira samo na takozvane “kurdske terorističke grupe”, što stvara bojazan da bi pripadnici Islamske države, koje su zarobile Sirijske demokratske snage, mogli da pobegnu iz zatočeništva i pokrenu novu pobunu.

XS
SM
MD
LG