Linkovi

Savet za nacionalnu bezbednost: Odnosi Kosova i Srbije važni za Trampovu administraciju


Ričard Grenel, Hašim Tači, Robert O'Brajen i Aleksandar Vučić tokom susreta u Beloj kući (Foto: Savet za nacionalnu bezbednost)
Ričard Grenel, Hašim Tači, Robert O'Brajen i Aleksandar Vučić tokom susreta u Beloj kući (Foto: Savet za nacionalnu bezbednost)

"Odnosi Kosova i Srbije su od izuzetne važnosti za Trampovu administraciju", objavio je na Tviter nalogu američki Savet za nacionalnu bezbednost.

Reč je o telu koje Donalda Trampa, predsednika Sjedinjenih Američkih Država, savetuje o pitanjima nacionalne bezbednosti i spoljne politike, koje je postavilo objavu povodom sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela sa predsednicima Kosova i Srbije, Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem – održanom u ponedeljak u Vašingtonu u Beloj kući.

Posle susreta predsednik Srbije je rekao da su razgovori bili uobičajeni i da Beograd čeka ukidanje taksi da bi moglo da se razgovara o suštinskim stvarima. Kosovski predsednik Tači je Radiju Slobodna Evropa preneo da je tokom sastanka, koji je označio korektnim, bilo reči i o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma dve strane.

Dvojica predsednika boravila su u Sjedinjenim Državama u odvojenim posetama tokom kojih su razgovarali sa visokim američkim zvaničnicima, među kojima, državnim sekretarom Majkom Pompeom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Vučič i Tači glavni su pregovarači Srbije i Kosova, koji se odvija posredstvom Evropske unije, i zamrznut je od novembra 2018. kada su bivše kosovske vlasti koje je predvodio tadašnji premijer Ramuš Haradinaj uvele carine od sto odsto na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taj potez predstavljen je kao kontramera na kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova koju na međunarodnom planu vode vlasti Srbije.

Aljbin Kurti, premijer Kosova, u petak je objavio predlog o postepenom ukidanju carina od sto odsto koji je naišao na kritike američkih zvaničnika, pogotovo specijanog izaslanika Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričarda Grenela. U svojoj reakciji izneo je zahtev o njihovom bezuslovnom ukidanju.

Tokom poslednjih mesec dana očigledan je pojačani američki angažman na Balkanu. U jeku blokade dijaloga Srbije i Kosova, dve strane su krajem januara u Berlinu potpisale pismo o namerama obnove aviolinije između Beograda i Prištine. Nakon toga usledili su istovetni dokumenti u vezi sa železničkim i drumskim saobraćajem.

Beograd i Priština od 2011. godine, uz posredovanje Evropake unije, vode dijalog koji bi trebalo da bude okončan sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa dve strane.

XS
SM
MD
LG