Linkovi

Eksperti brinu da bi Tramp mogao da povuče SAD iz NATO


Predsednik SAD Donald Tramp (u sredini), u društvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga (levo), grčkog premijer Aleksisa Ciprasa (gore levo), mađarskog premijera Viktora Orbana (gore desno), i britanske premijere Tereze Mej (desno) u Briselu (Foto: AP)
Predsednik SAD Donald Tramp (u sredini), u društvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga (levo), grčkog premijer Aleksisa Ciprasa (gore levo), mađarskog premijera Viktora Orbana (gore desno), i britanske premijere Tereze Mej (desno) u Briselu (Foto: AP)

Prema pisanju Njujork Tajmsa, predsednik Donald Tramp rekao je saradnicima u nekoliko navrata prošle godine da želi da se Amerika povuče iz NATO, u kojem je od njegovog osnivanja 1949. godine. Dok predsednik ima različite stavove o tome u javnosti, stručnjaci za spoljnu politiku kažu da bi to oslabilo tu vojnu alijansu, ali i ojačalo ruskog predsednika Vladimira Putina, koji odavno kritikuje NATO.

70 godina NATO je posmatran kao glavni stub stabilnosti američkih predsednika i političara – i demokrata i republikanaca. Trampovi stavovi o vojnoj alijansi tokom kampanje 2016, potpuno su poremetili konsenzus stranaka.

“Da vam kažem, NATO nam ne treba. Sad ima već 67, preko 60 godina i u mnogim državama ne bori se protiv terorizma, je l’ tako? Bavi se Sovjetskim Savezom, koji ne postoji”, govorio je u vreme kampanje Tramp.

Međutim, kad je izabran, Tramp je rekao da ne smatra da NATO nije potreban. Ipak je ponovio evropskim saveznicima da daju više para, na samitu prošlog jula.

“Godinama predsednici dolaze na ove sastanke i pričaju o troškovima, ogromnim troškovima za Sjedinjene Države, i orgomnom napretku koji je napravljen. I svi su se složili da se još značajnije založe i to više nego što su ikad pomišljali”

Bivši sekretar za odbranu SAD Džim Matis i predsednik Tramp u Beloj kući
Bivši sekretar za odbranu SAD Džim Matis i predsednik Tramp u Beloj kući

Reagujući na pisanje Njujork tajmsa, analitičari kažu da ostavka ministra odbrane Džejmsa Matisa brine, kada je u pitanju budućnost NATO-a.

“Mislim da je ministar Matis bio glavna kočnica u predsednikovim namerama i ambicijama da se napusti NATO. Njegova ostavka otvara neverovatni prostor za Trampa ili bilo koga u administraciji ko ne shvata vrednost NATO-a, da se zalaže za napuštanje”, kaže Mark Simakovski iz Atlantskog saveta.

Ako se to desi, ruski predsednik Vladimir Putin će izvući najveću korist, upozorava Simakovski.

”To je biti veliki poklon njemu, i on će to videti kao otvoreni poziv za buduću agresiju na Evropu”.

Neki stručnjaci kažu da je sada vreme za američki Kongres da pošalje poruku predsedniku, tako što će simboličnim glasanjem izraziti koliko je NATO od odlučujuće važnosti za američku i svetsku bezbednost.

Zvaničnik NATO: SAD predane Alijansi i bezbednosti

Na molbu Glasa Amerike za komentar, zvaničnik NATO-a je izjavio da su Sjedinjene Države snažno predane Alijansi i transatlantskoj bezbednosti, podsećajući da je predsednik Tramp na samitu NATO-a u julu prošle godine rekao da je alijansa "veoma važna" i da je "veoma dobra za nas".

"SAD su znatno povećale svoju predanost odbrani Evrope, dok su evropski saveznici i Kanada takođe povećali svoja ulaganja, kapacitete i doprinose zajedničkim operacijama misijama i četvrtu godinu za redom povećali izdvajanja za odbranu", dodao je zvaničnik NATO-a, naglasivši da je alijansa zasnovana na snažnim vezama Severne Amerike i Evrope i njihovoj zajedničkoj odbrani.

XS
SM
MD
LG