Linkovi

Sekretar za odbranu podneo ostavku zbog neslaganja s Trampom


Predsednik SAD Donald Tramp i sekretar za odbranu Džejms Matis 23. oktobra u Beloj kući (Foto: Reuters/Leah Millis)
Predsednik SAD Donald Tramp i sekretar za odbranu Džejms Matis 23. oktobra u Beloj kući (Foto: Reuters/Leah Millis)

Američki sekretar za odbranu Džim Matis, penzionisani marinski general, podneo je ostavku predsedniku Trampu.

U pismu ostavke, Matis je naveo da napušta administraciju kako bi Tramp mogao da ima šefa Pentagona čija će gledišta biti "bolje usklađena" sa njegovim sopstvenim.

Sekretar za odbranu Matis podneo ostavku zbog neslaganja s Trampom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

U pismu u kojem je naglašen značaj koji Matis pridaje američkim savezništvima u svetu i potrebi da se bude "nedvosmislen" u odnosu na zemlje kao što su Kina i Rusija, sekretar za odbranu je poručio Trampu:

"Pošto imate pravo da imate sekretara za odbranu čija su gledišta više usklađena sa vašim u toj i drugim temama, verujem da je za mene ispravna odluka da se povučem s položaja."

Pismo ostavke generala Matisa.
Pismo ostavke generala Matisa.

​General Matis važio je za osobu koja je unosila stabilnost u kabinet Donalda Trampa. Pre nego što je objavljeno pismo Matisove ostavke, Tramp je tvitovao da će se Matis penzonisati krajem februara.

Kako prenosi agencija Rojters, odlazak Džima Matisa iz administracije očekivao se od kako je Tramp u sredu saopštio da povlači američke vojnike iz Sirije, uprkos protivljenju američkih saveznika i Trampovih sopstvenih najviših vojnih zvaničnika.

Reakcije u Vašingtonu - od žalosti do šoka

Vašington je zatečen ostavkom prvog čoveka Pentagona.

“Potresla me je ostavka generala Matisa”, rekla je buduća predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, dok je njeg stranački kolega, lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer bio još oštriji:

"U ovoj administraciji je haos”.

Šok su izrazili i republikanci. Lider većine u Senatu Mič Mekonel, koji se obično uzdržava od kritika na račun predsednika Trampa, rekao je da je “duboko potresen zbog činjenice da Matis odlazi, zbog razmimoilaženja sa predsednikom u ključnim spoljnopolitičkim aspektima”.

Matis je u pismu ostavke razjasnio na koje aspekte misli - i posebno naglasio da su njegovi stavovi o tome kako treba tretirati saveznike i koliko treba biti oprezan sa strateškim konkurentima – posebno Rusijom i Kinom - veoma čvrsti i zasnovani na četiri decenije iskustva.

Matis se, navodno, nije slagao sa predsednikom oko važnosti NATO-a, politike prema Severnoj Koreji, zabrane transrodnim osobama da služe vojsku, raspoređivanja trupa na granici sa Meksikom i smanjenja broja vojnika u Avganistanu. Ali, izgleda da je kap u prepunoj čaši bila Trampova odluka da povuče američke vojnike iz Sirije.

Predsednik je na Tviteru napisao da će uskoro biti imenovan novi sekretar za odbranu I zahvalio Matisu na njegovoj službi.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je novinarima u četvrtak uveče da su Tramp i Matis u dobrim odnosima uprkos svojim neslaganjima o spoljnoj politici i drugim pitanjima.

"Predsednik i on imaju dobre odnose, ali se ponekad ne slažu", izjavila je Sanders. ​"To ne znači da nemate dobar odnos s nekim. On je obrazložio razloge iz kojih podnosi ostavku".

Direktor nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts saopštio je da je "duboko ožalošćen" zbog vesti o Matisovoj ostavci. Kouts je ocenio da su "iskustvo i sposobnost rasuđivanja sa kojim je sekretar Matis doprinosio procesu donošenja odluka - neprocenjivi" i dodao da je "zbog svog liderstva osvojio divljenje američkih vojnika i poštovanje američkih saveznika, ali i protivnika". Kouts je opisao Matisa kao "nacionalno blago."

Neki članovi Kongresa javno su izrazili zabrinutost zbog odlaska Matisa i američkog povlačenja iz Sirije.

Republikanski senator i bivši kandidat za predsedničku nominaciju Marko Rubio komentarisao je na Tviteru ostavku Matisa i rekao da "postaje sasvim jasno da se krećemo ka seriji ozbiljnih političkih grešaka koje će dovesti u opasnost našu zemlju, naneti štetu savezništvima i ojačati neprijatelje."

Potpredsednik senatskog odbora za obaveštajna pitanja, demokrata Mark Vorner, izjavio je da Matisova ostavka "zastrašujuća" i dodao da je "sekretar Matis bio ostrvo stabilnosti usred haosa Trampove administracije".

XS
SM
MD
LG