Linkovi

Putin upozorava na novu trku u naoružanju


Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, 25. oktobar 2018.
Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, 25. oktobar 2018.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će doći do nove trke u naoružanju ako se predsjednik Donald Tramp povuče iz ključnog nuklearnog sporazuma sa Rusijom.

Ruski predsjednik je posle razgovara u Moskvi sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom rekao da će Rusija odgovoriti na eventualno raspoređivanje američkih raketa srednjeg dometa u Evropi.

"Da li ćemo moći da odgovorimo? Hoćemo, i to brzo i efikasno. Šta je zvanični izgovor za naše partnere da napuste Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa? Optužbe da ga navodno kršimo. Međutim, kao i obično nisu ponudili dokaze. A Sjedinjene Države su ga već prekršile”.

Putin je o najavljenom američkom povlačenju iz nuklearnog sporazuma govorio i na sastanku sa vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima. Poručio je da Rusija ne prijeti nikome i da strogo poštuje međunarodne obaveze u bezbjednosti i kontroli naoružanja. Međutim, upozorio je i da će ruskog oružje biti modernizovano da bi se "spriječile potencijalne prijetnje".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Rusiju za kršenje nuklearnog sporazuma iz kojeg Tramp želi da se povuče.

"Najprihvatljivije objašnjenje je da Rusija krši sporazum, što znači da je problem rusko ponašanje koje smo vidjeli tokom prethodnih godina i za koje smo jasno rekli da ne može da se nastavi. Ne možemo da imamo bilateralni sporazum, koji poštuje samo jedna strana”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Stoltenberg međutim ne očekuje da će doći do nagomilavanja nuklearnog oružja u Evropi.

Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa, koji su potpisali bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov i američki predsjednik Ronald Regan, zabranjuje razvoj, testiranje i skladištenje nuklearnih raketa dometa do 5 hiljada kilometara, koje se lansiraju s kopna.

Tramp je optužio Rusiju da je prekšrila sporazum raspoređuvanjem krstarećih raketa koje predstavljaju pretnju po članice NATO-a.

XS
SM
MD
LG