Linkovi

Obeležena stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu


Francuski predsednik Emanuel Makron govori na svečanoj ceremoniji u Parizu
Francuski predsednik Emanuel Makron govori na svečanoj ceremoniji u Parizu

U 11:11 po srednje-evropskom vremenu, 11. dana u 11. mesecu, tačno sto godina od prestanka borbi u Prvom svetskom ratu, više od 70 lidera okupilo se kod Trijumfalne kapije u Parizu kako bi odali poštu milionima stradalih u tom sukobu.

Francuski predsednik Emanuel Makron i svetski lideri iz zemalja koje su slale vojsku na Zapadni front, upalili su večni plamen kod spomenika Neznanom junaku i ugravirali tekst: "Ovde počiva francuski vojnik koji je poginuo za svoju zemlju".

Makron je govorio o onima koji su dali život i četvorogodišnjem krvavom sukobu u Evropi.

"Patriotizam je upravo suprotno od nacionalizma. Nacionalizam je izdaja patriotizma", rekao je Makron.

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin bili su među poslednjima koji su došli na ceremoniju.

Ruski predsednik Vladimir Putin prilazi Donaldu Trampu na ceremoniji u Parizu
Ruski predsednik Vladimir Putin prilazi Donaldu Trampu na ceremoniji u Parizu

​Ceremonija je održana po kiši. Vojnike iz Prvog svetskog rata koji nisu među živima predstavljali srednjoškolci kojij su čutali njihova pisma napisana na frontu pre jednog veka.

Kapetan mormarice SAD Čarls Normington napisao je da je "svaki vojnik u naručju držao neku francusku devojku, da su se neki smejali, a neki plakali i da je svaka devojka trebalo da poljubi vojnika pre nego što ode - i da nije bilo mesta na zemlji na kojem bi radije bio".

Svetski lideri na ceremoniji u Parizu
Svetski lideri na ceremoniji u Parizu

"Danas je divan, savšren dan. Jutros u 9.30 smo dobili vesti o primirju", napisao je roditejima britanski vojnik Čarls Nevil.

Prvi svetski rat je trebalo da bude "rat koji će okončati sve druge ratove", ali je posle nešto manje od 20 godina izbio novi globalni svetski sukob.

Tramp otkazao posetu grobju

Tramp je ranije otkazao posetu Američkom groblju izvan Pariza, na kojem je sahranjeno 2300 stradalih američkih vojnika.

Bela kuća je u izjavi otkazivanje posete obrazlođila "logističkim poteškoćama izazvanih vremenom". Delegaciju SAD su predvodili Trampov šef kabitneta Džon Keli i načelnik Generalštaba združenih snaga Džozef Danford.

Džon Keli i Džozef Danford na Američkom groblju
Džon Keli i Džozef Danford na Američkom groblju

​Predsednika SAD su kritikovali na društvenim mrežama zbog toga što je ostao u Parizu iako nije imao planove, dok su mediji prenosili snimke francuskog predsednika i nemačke kancelarke sa ceremonije na kojoj je pre sto godina potpisano primirje.

Neki zvaničnici bivših administracija su ocenili da je Tramp mogao da poseti groblje da je to zaista želeo.

"Uvek se možete izvlačiti na kišu, uvek.", napisao je na Tviteru Ben Rouds, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u vreme Baraka Obame.

Tramp i Makron u Jelisejskoj palati
Tramp i Makron u Jelisejskoj palati

Američki i francuski predsednik su se ranije sukobili oko predloga Emanuela Makrona da "Evropa dobije svoju vojsku", što je Tramp nazvao "veoma uvredljivim" i predložio da "prvo plate svoje učešće u NATO".

XS
SM
MD
LG