Linkovi

NATO počeo najveće manevre od Hladnog rata, vojnike poslala i CG


NATO počeo najveće vojne vežbe od Hladnog rata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Vojne vežbe NATO-a

U Norveškoj je u četvrtak počela najveća vojna vježba NATO-a od kraja Hladnog rata. U manevrima, koji će biti održani od Baltičkog mora do Islanda, učestvuju pripadnici vojnih snaga 31 zemlje, među kojima je i Crna Gora koja je poslala 33 vojnika. Vježbu, nazvanu“Spoj trozupca 2018”, pomno prati i Rusija.

Glavna faza vježbe “Spoj trozupca 2018”, počela je sa upozorenjem i porukom.

“Spremni smo i sposobni da se suočimo sa svim mogućim bezbjednosnim prijetnjama na granicama NATO-a. To je jedini razlog zašto ovo radimo”, poručio je lider operacija savezniče komande NATO Davor Petek.

U masovnim vojnim manevrima učestvuje 50 hiljada vojnika, 65 brodova, 250 letjelica i 10 hiljada vozila. Međutim, Alijansa ističe da vježba nije čin agresije, a pozvala je i Rusiju da ih prati.

“Drago mi je što imamo posmatrače, zato što će se uvjeriti da smo veoma dobri u onom što radimo. A to će odvratiti sve koji žele da pređu naše granicu, naročito jednu državu”, rekao je komandant združenih snaga NATO-a u Evropi Džejms Fogo.

Vježba se održava u svijetlu dubokih podjela između Rusije i zapada zbog nelegalne aneksije ukrajinskog poluostrva Krim. Pojedine članice NATO strahuju da bi Moskva mogla da pokuša da uđe i na njihovu suverenu teritoriju.

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Tramp optužuje NATO da je korisniji Evropi nego Sjedinjenim Državama. Međutim, lideri alijanse poručuju da su riješeni da se drže zajedno i podsjećaju da se NATO održava decenijama, i kroz loša i dobra vremena.

“Alijansa postoji dugo vremena – više od 70 godina. Međutim, nikada nije bila aktivnija i odlučnija kao sada”, ocijenio je Petek.

Vježba “Spoj trozupca” trajaće do 7. novembra.

XS
SM
MD
LG