Linkovi

Fort Tramp? Poljska traži otvaranje američke baze


Predsednici Poljske i SAD, Andžej Duda i Donald Tramp, na konferenciji za novinare u Beloj kući, 18. septembar 2018.
Predsednici Poljske i SAD, Andžej Duda i Donald Tramp, na konferenciji za novinare u Beloj kući, 18. septembar 2018.

Predsednik Donald Tramp je rekao da Sjedinjene Države razmatraju mogućnost otvaranja stalne američke vojne baze u Poljskoj. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, u utorak, u Beloj kući predsednik Poljske Andžej Duda je izjavio da Poljska ne samo što bi finansijski učestvovala u otvaranju i opsluživanju vojne baze već bi joj dala ime Fort Tramp.

Tokom sastanka u Beloj kući, u utorak, predsednik Tramp i poljski predsednik Andžej Duda su se složili da treba poboljšati odbranu Poljske i vojnu saradnju dve zemlje.

“Zahvalni smo Poljskoj na liderstvu u izdvajanju sredstava za odbranu i izvršenju obaveza prema NATO savezu. Želim da pohvalim Poljsku za ispunjavanje finansijskih obaveza prema NATO-u i drago mi je da planira da poveća svoje učešće na preko obaveznih 2 odsto.”

Predsednik Duda je napravio i korak dalje, pozivom američkom predsedniku da stacionira veći broj vojnika u Poljskoj i ohrabrenjem da Sjedinjene Države izgrade stalnu vojnu bazu u njegovoj zemlji kako bi odvratile, kako to Varšava vidi, rusku ekspanzionističku pretnju. Duda je čak ponudio finansijsku podršku od više od 2 milijarde dolara za bazu.

"Osmehivao sam se dok sam razgovarao sa predsednikom Trampom i rekao sam mu da bih jako voleo da se u Poljskoj otvori stalna američka vojna baza koju bi nazvali Fort Tramp. Čvrsto verujem da je to moguće. Ubeđen sam u to.”

U martu ove godine, Poljska je potpisala istoriji sporazum za kupovinu američkih odbrambenih raketa tipa Patriot u verdnosti od 4 milijarde i 750 miliona dolara za modernizaciju odbrane od eventualnih ruskih napada.

Prošle nedelje Rusija je organizovala najveće vojne vežbe od hladnoratovskog perioda u kojima je prvi put učestvovala i Kina. Sve to nastavlja da šteti odnosima na relaciji Vašington - Peking, već uveliko poljuljanim zbog trgovinskog rata između dve zemlje.

XS
SM
MD
LG