Linkovi

Njujork: Državni tužilac traži svedočenje Ivanke Tramp i Donalda Trampa Mlađeg


ARHIVA: Ivanka Tramp i Donald Tramp Mlađi tokom kampanje bivšeg predsednika Trampa u Kenoši (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
ARHIVA: Ivanka Tramp i Donald Tramp Mlađi tokom kampanje bivšeg predsednika Trampa u Kenoši (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Njujorški državni tužilac uputio je Donaldu Trampu mlađem i Ivanki Tramp, sinu i ćerki Donalda Trampa, obavezni poziv da svedoče u okviru građanske istrage o poslovanju i kompaniji bivšeg američkog predsednika.

Krivičnu istragu nadgleda Alvin Breg, koji je u subotu položio zakletvu kao okružni tužilac i time nasledio Sajrusa Vensa - zvaničnika koji je dvanaest godina predvodio tužilaštvo.

Breg je u decembru za Si-En-En izjavio da želi lično da bude uključen u taj slučaj i da na njemu rade vrhunski tužioci.

Tramp i njegova porodica nameravaju od sudije da zatraže da inicijativa tužilaštva, da sasluša Trampove potomke - ali i njega, bude blokirana.

Pravni zastupnici Trampove kompanije, kao i Donald Tramp mlađi i Ivanka Tramp agenciji Rojters nisu bili dostupni za komentar.

Erika Trampa, izvršnog potpredsednika organizacije Donalda Trampa, tužilaštvo je u okviru građanske istrage ispitalo oktobra 2020.

Ivanka Tramp, koja je za svog oca radila pre nego što je izabran za predsednika 2016. bila je angažovana u Beloj kući kao viši savetnik.

Njen brat nastavio je da se bavi porodičnim biznisom i promovisao očeve aktivnosti kao šefa države.

Njujorško tužilaštvo i tužiteljka Leticija Džejms poslednje tri godine istražuju da li je kompanija Donalda Trampa fiktivno uvećavala vrednost svojih nekretnina kako bi dobila bankarske kredite – ali ih i umanjivala da bi plaćala manje poreze.

Istraga je bila usredsređena na imovinu, uključujući imanje Seven Springs u predgrađu okruga Vestčester u Njujorku, hotel Tramp internacional, kao i Tramp toranj u Čikagu.

Donald Tramp je prošlog meseca tužio Leticiju Džejms pred federalnim sudom u Albaniju u nameri da blokira istragu – optužujujući je da kao članica Demokratske stranke vodi politički proces protiv njega.

I građanska i krivična istraga koje se vode protiv Donalda Trampa se delimično odnose na navode koje je izneo Trampov nekadašnji privatni advokat Majkl Koen, da je Tramp često davao netačne podatke o vrednosti svoje imovine.

XS
SM
MD
LG