Linkovi

Vašington post: Razmatra se podizanje optužnice protiv Trampa


FILE: Former U.S. President Donald Trump speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Orlando, Florida, Feb. 28, 2021.
FILE: Former U.S. President Donald Trump speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Orlando, Florida, Feb. 28, 2021.

Okružni tužilac Menhetna je sazvao Veliku porotu koja treba da odluči da li će podiči optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, piše Vašington post. Takav potez tužioca ukazuje da on sumnja da ima elemenata krivičnog dela u postupanju Trampa, njegovih saradnika ili u radu njegove kompanije.

"Porota je sazvana nedavno i sastajaće se tri dana nedeljno u narednih šest meseci. Verovatno će razmatrati nekoliko stvari, ne samo šta je Tramp radio za vreme mandata, pa je zbog toga potrebno više vremena", preneo je neimenovani izvor Vašington posta.

Okružni tužilac Sajrus Vens već dve godine vodi istragu o Trampovom poslovanju dok je bio na vlasti.

Iz njegove kancelarije je saopšteno da se istražuju potencijalna krivična dela u okviru Trampove organzacije, poput utaje poreza i finansijskih malverzacija, kao i falsifikovanja poslovnih dokumenata.

Deni Frost, Vensov portparol, nije komentarisao izveštaj Vašington posta.

List navodi i da je Vensova istraga došla do tačke u kojoj veruje da je pronašao dokaze za krivična dela koja su počinili ili Tramp ili njegovi saradnici.

Tužiteljka države Njujork Letiša Džejms je ranije saopštila da je pokrenuta istraga o poslovanju Trampove kompanije, što automatski stavlja Trampa i njegovu porodicu u rizik od krivičnog gonjenja.

Država Njujork istražuje da li je Tramp namerno umanjivao vrednost imovine kako bi platio manji porez i uzimao kredite.

Donald Tramp sve poriče.

XS
SM
MD
LG