Linkovi

Tramp tuži državnu tužiteljku Njujorka da bi zaustavio istragu


ARHIVA - Bivši predsednik Donald Tramp izlazi iz Tramp kule na Menhetnu, 18. oktobra 2021.
ARHIVA - Bivši predsednik Donald Tramp izlazi iz Tramp kule na Menhetnu, 18. oktobra 2021.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp podneo je tužbu protiv Letiše Džejms, državne tužiteljke Njujorka, u pokušaju da okonča višegodišnju građansku istragu njegove poslovne prakse, za koju kaže da je čisto politički motivisana.

U tužbi, koja je podneta dve nedelje nakon što je Džejms zatražila da se Tramp pojavi pred sudom i da iskaz 7. januara, bivši predsednik navodi da su mu istragom, koja obuhvata i pitanje procene vrednosti nekretnina njegove kompanije, narušena ustavna prava, te da je u pitanju "slabo prikriveni pokušaj da se javno blate Tramp i njegovi saradnici".

U tužbi se Letiša Džejms, koja je demokrata, opisuje kao osoba koja gaji "lični prezir i predrasude prema Trampu", i podseća na brojne izjave koje je dala protiv njega poslednjih godina, uključujući i podršku protestima protiv Trampa, njeno "hvaljenje" da je njena kancelarija 76 puta tužila administraciju, i tvitove za vreme njene kampanje 2018. kada je objavila da joj je "pogled uprt u Trampovu kulu" i da Trampu "ističe vreme".

"Njena misija je vođena isključivo političkim motivima, i željom da zastrašuje, maltretira i vrši odmazdu protiv privatnog građanina koga vidi kao političkog protivnika", napisali su advokati bivšeg predsednika u tužbi koja je podneta u ime Trampa i njegove kompanije "Tramp organizacije".

Džejms se krajem oktobra kandidovala za guvernera Njujorka, ali je ranije ovog meseca suspendovala tu kampanju. Kao razlog za odluku da se, umesto toga, ponovo kandiduje za državnu tužiteljku - navela je aktuelne istrage.

Tramp, koji je republikanac, traži da se Letiši Džejms trajno zabrani da vodi istragu protiv njega i sprečava da učestvuje u bilo kojim "građanskim ili krivičnim" istragama protiv njega i njegova kompanije, kao što je paralelna krivična istraga, čiji je ona deo, a koju vodi okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens mlađi.

ARHIVA - Državna tužiteljka Letiša Džejms na konferenciji za novinare u Njujorku, 21. maja 2021.
ARHIVA - Državna tužiteljka Letiša Džejms na konferenciji za novinare u Njujorku, 21. maja 2021.

Tramp takođe traži da sud objavi da je Džejms prekršila njegovu slobodu govora i pravo na fer sudski proces, da njena istraga predstavlja "nedopustivu državnu akciju odmazde i maltretiranja političkog protivnika", što je suprotno Ustavu.

"Trampova organizacija neprekidno je nastojala da odloži našu istragu svog poslovanja, a sada su Donald Tramp i njegova kompanija podneli tužbu u pokušaju kolateralnog napada na ovu istragu", odgovorila je Letiša Džejms i dodala:

"Da budemo jasni, ni gospodin Tramp, niti Trampova organizacija ne mogu da diktiraju da li će i gde odgovarati za svoje postupke. Naša istraga će se nastaviti neometano zato što niko nije iznad zakona, pa čak ni neko ko se preziva Tramp".

Vest o tužbi, koja je podneta pred federalnim sudom u Olbaniju, prvo je objavio Njujork tajms.

Letiša Džejms je provela više od dve godine istražujući da li je Trampova organizacija obmanula banke i poreske službe u pogledu stvarne vrednosti svoje imovine - koju je naduvavala kako bi dobila povoljne kredite, a umanjivala da bi plaćala niži porez.

Prošle godine, istražitelji iz tima Letiše Džejms su ispitali Erika Trampa, jednog od Trampovih sinova, koji je direktor Trampove organizacije. Kancelarija tužiteljke je dobila sudski nalog da bi primorala Trampa da svedoči, nakon što su njegovi advokati iznenada otkazali zakazano davanje iskaza.

U Trampovoj tužbi se ne pominje eksplicitno zahtev Letiše Džejms da svedoči, ali je jasno da se neće pojaviti pred tužilaštvom 7. januara, kako je Džejms zahtevala, da bi dobrovoljno odgovorio na pitanja. Kao i u slučaju Erika Trampa, kancelarija tužiteljke verovatno će morati da traži od sudije da naredi bivšem predsedniku da sarađuje sa njenim istražiteljima.

I građanska i krivična istraga koje se vode protiv Donalda Trampa se delimično odnose na navode koje je izneo Trampov nekadašnji privatni advokat Majkl Koen, da je Tramp često davao netačne podatke o vrednosti svoje imovine.

XS
SM
MD
LG