Linkovi

Uhapšen analitičar koji je pomogao da se sastavi dosije o Trampu i Rusiji


Igor Dančenko (Foto: Twitter @IgorDanch)
Igor Dančenko (Foto: Twitter @IgorDanch)

Američke vlasti uhapsile su ruskog analitičara koji je obezbedio informacije za dosije sastavljen tokom istraživanja veza tadašnjeg predsednika Donalda Trampa i Rusije, koje su finansirale demokrate.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je u četvrtak da je Igor Dančenko uhapšen u okviru istrage specijalnog tužioca Džona Durama. Protiv Dančenka je podignuta optužnica od pet tačaka, za davanje lažnih izjava Federalnom istražnom birou (FBI) o svojim izvorima informacija.

Dančenko je treća osoba, druga u poslednja dva meseca, protiv koje je podignuta optužnica u istrazi porekla istrage o Rusiji, koju vodi Duram.

Dančenko je bio izvor Kristoferu Stilu, bivšem britanskom špijunu kojeg je Demokratska stranka angažovala da ispita veze između Rusije i Trampa tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

Rezultati Stilove istrage prosleđeni su Federalnom istražnom birou, i korišteni su kada su federalne vlasti zatražile i dobile nalog za praćenje bivšeg saradnika Trampove kampanje.

I dosije i Duramova istraga su politički obojeni. Sekretarijat za pravosuđe je za vreme Trampove administracije postavio Durama, dok je Tramp tvrdio da je istraga veza njegove kampanje sa Rusijom lov na veštice. Takođe je tvrdio da je dosije, koji sadrži neke informacije koje nisu dokazaneu ili su diskreditovane, dokaz da demokrate sprovode politički motivisanu istragu.

Međutim, sporni dosije nije imao ulogu u pokretanju istrage veza Trampa i Rusije. Specijalni tužilac Robert Maler na kraju je utvrdio da postoje sumnjive veze između Trampove kampanje i Rusije, ali da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Demokrate su kritikovale Duramovu istragu kao politički motivisanu, ali je Bajdenova administracija nije obustavila.

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe je u svom izveštaju naveo da su FBI i sekretarijat napravili propuste kada je reč o dosijeu.

Dančenko - koji nije imenovan u tom izveštaju - je u razgovoru sa istražiteljima FBI-a 2017. godine, o poreklu i tačnosti dosijea, rekao da "postoje potencijalni problemi sa Stilovim predstavljanjem informacija".

Međutim, te Dančenkove primedbe izostavljene su iz konačna tri zahteva za izdavanje naloga za praćenje, zbog čega je izgledalo da je dosije više kredibilan nego što je to mislio i jedan od njegovih izvora, navodi se u izveštaju generalnog inspektora Majkla Horovica.

Dančenko, koji je prethodno radio za Institut Brukings, sam je sugerisao da informacije koje dao Stilu nije trebalo predstaviti kao nespornu činjenicu.

"Ja sa dozom opreza posmatram čak i obaveštajne podatke iz kredibilnih izvora. Ko zna, šta bi se dogodilo da nisu tačne? Da li je reč samo o glasinama, ili postoji nešto više", rekao je Dančenko u prošlogodišnjem intervjuu za dnevnik Njujork tajms.

U septembru je podignuta optužnica protiv Majkla Sasmena, advokata optuženog za davanje lažne izjave FBI-u tokom sastanka 2016. godine. Prošle godine, advokat koji radi za FBI izjasnio se da je kriv po optužbi da je izmenio sadržaj mejla povezanog sa prisluškivanjem bivšeg Trampovog saradnika Kartera Pejdža.

XS
SM
MD
LG