Linkovi

Otvara se istraga odluke Trampovih zvaničnika da zaplene podatke o dvojici demokrata od Epla


Kongresmen Adam Šif na pretresu Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, 15. aprila 2021. (Foto: Al Drago/AP)
Kongresmen Adam Šif na pretresu Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, 15. aprila 2021. (Foto: Al Drago/AP)

Sekretarijat za pravosuđe pokrenuo je internu istragu posle saznanja da je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa tajno zaplenila od kompanije Epl korisničke podatke najmanje dvojice demokratskih kongresmena, u okviru agresivne istrage o tome ko je medijima odavao podatke o istrazi o vezama Trampove administracije sa Rusijom. Demokrate tu zaplenu podataka opisuju kao "šokantnu" zloupotrebu moći.

Pokretanje istrage objavio je generalni inspektor sekretarijata Majkl Horovic nakon što je zamenica sekretara za pravosuđe Lisa Monako zatražila njeno otvaranje. Horovic je rekao da će ispitati da li se, u zahtevu kompaniji Epl da preda podatke, sledila politika sekretarijata, ili je istraga vođena iz "nedoličnih razloga."

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u predstavničkom domu, Adam Šif i demokrata Erik Svolvel, takođe član odbora, izjavili su da ih je Epl prošlog meseca obavestio da je, na osnovu sudskog naloga, predao njihove korisničke podatke Sekretarijatu za pravosuđe 2018. godine, u vreme kada je njihov odbor istraživao veze bivšeg predsednika sa Rusijom. U to vreme Šif je bio demokrata najvišeg ranga u odboru, na čijem čelu su bili republikanci.

Dok Sekretarijat za pravosuđe često istražuje curenje informacija, uključujući i odavanje poverljivih podataka, izdavanje naloga za predaju privatnih podataka o članovima Kongresa je izuzetno retko. Saznanja, koja je prvo objavio Njujork Tajms, otvaraju pitanja šta je bilo opravdanje Sekretarijata za pravosuđe za špijuniranje druge grane vlade i da li je to urađeno iz političkih razloga.

Kongresmen Erik Svolvel izjavio je za mrežu CNN u četvrtak da je on drugi demokrata iz odbora koji je bio meta ove istrage.

"Epl me je obavestio da su moji podaci zaplenjeni. To nije u redu", rekao je.

Prema pisanju Tajmsa, tužioci koji su radili u vreme kada je Džef Sešns bio sekretar za pravosuđe uložili su neobične napore 2017. i početkom 2018. godine da pronađu izvor curenja klasifikovanih informacija u vezi sa kontaktima Trampovih saradnika i predstavnika Rusije.

Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe su tražili elektronske podatke ne samo kongresmena već i njihovih saradnika i članova porodica, uključujući jednu maloletnu osobu, moguće zato što su istražitelji mislili da su kongresmeni koristili uređaje svojih saradnika ili dece da sakriju kontakte sa novinarima.

Na kraju, nijedan od podataka ili drugi dokazi nisu ustanovili da su kongresmeni ili Odbor za obaveštajna pitanja imali veze sa curenjem minformacija, dodaje Njujork tajms.

Šif, koji nije potvrdio da je bio predmet istrage, pozvao je generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe da istraži "ovaj i druge slučajevi koji nagoveštavaju da je korumpirani predsednik pokušao da pretvori u svoje oružje američke agencije za sprovođenje zakona."

Tramp je "pokušao da iskoristi Sekretarijat kao malj protiv svojih političkih protivnika i predstavnika medija. Postaje sve više očigledno da ti zahtevi nisu bili ignorisani", naveo je Šif u svom saopštenju.

Demokrata Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma, nazvala je izveštaj Njujork tajmsa "duboko uznemiravajućim."

"Ti potezi, po svemu sudeći, predstavljaju još jedan grubi napad bivšeg predsednika na našu demokratiju", saopštila je.

Lideri demokrata u Senatu odmah su bivši sekretari za pravosuđe Bil Bar i Džef Sešns, koji su obojica nadzirali Trampove istrage o curenju podataka, svedoče o tajnim sudskim nalozima.

XS
SM
MD
LG