Linkovi

Kineski dronovi pod sumnjom


Sumnje u kineske dronove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Sumnje u kineske dronove

Kompanija DJI, kineski gigant koji proizvodi dronove, njima snadbeva američku policijsku i vatrogasnu službu. Vatrogasna stanica u Frimontu, u američkoj državi Kalifornija, više od dvestotine puta upotrebila je kineske dronove za poslednje dve godine.

Nedavno spasavanje deteta oštećenog sluha u Frimontu, u američkoj državi Kalifornija, delimično je bilo moguće zbog upotrebe drona sa infracrvenom kamerom. Pomoću nje, u toku noći, uočeno je lice deteta koje je upalo u provaliju. Ovo, svojevrsno oko na nebu, obezbeđuje informacije neprocenjive vrednosti.

“Dronovi su sastavni deo naših svakodnevnih aktivnosti. Koristimo ih za sve, od gašenja požara, odlaganja opasnih materijala – do traganja i spasavanja", kaže za Glas Amerike Džef Kleven, šef te vatrogasne službe.

Kupovina tehnologije proizvedene u Kini sve je češća. Nedavno je, međutim, američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost ponovilo upozorenje da bi bespilotne letelice iz Kine mogle da prenesu američke podatke u Kinu – što su optužbe koje DJI poriče.

Ta upozorenja vatrogasnoj službi Frimonta služe kao podsetnik da uvek na najsigurniji način čuva i šalje informacije, kaže Džef Kleven.

"Imamo načine na koje čuvamo podatke tako da ne odu na neželjena mesta. Ponekad ne moramo da se povezujemo na interenet niti da vršimo transfer sadržaja preko mreže. Imamo mogućnost i da izolujemo podatke unutar našeg sistema. Tako da imamo puno poverenje", rekao je on.

Oko 1.000 američkih službi za javnu bezbednost upotrebljava bespilotne letilice, kaže Romeo Duršer – predstavnik kompanije DJI. U saradnji sa njima kompanija je organizovala obuke priprema za katastrofe – poput šumskih požara u Kaliforniji. S obzirom na to da je u SAD-u porasla zabrinutost zbog upotrebe bespilotnih letjelica, DJI je povećao stepen bezbednosti i kontrolu podataka koje nudi klijentima, kaže Duršer.

“Sistem je podešen tako da korisnik sam kontroliše svoje podatke. Mi se time ne bavimo. Korisniku obezbeđujuemo alate za čuvanje, procesiranje ili slanje podataka", uverava predstavnik kompanije DJI.

Frimontski vatrogasci se nadaju da će jednog dana dronovi raspolagati senzorima za opasne supstance koje bi koristili pre slanja ljudi na teren. Uzdaju se i da će bespilotne letelice moći pre spasilačkih timova da se pojave na terenu. Džef Kleven, iz vatrogasne službe, uveren je da će dronovi postati sve značajniji.

„U narednih 10 godina bespilotne letelice biće uobičajene poput vatrogasnih creva. Podaci koje prikupljaju dronovi su nezamenjivi. Oni su postali svakodnevni alat", navodi on.

Tehnologija koja svakodnevno spasava živote – u procepu sumnji dve tehnološke super sile.

XS
SM
MD
LG