Linkovi

Tramp: SAD će uvesti tarife na novu grupu kineskih proizvoda


Arhiva - Žena gura kolica za kupovinu uvezena iz SAD u supermarketu u Pekingu, 2. aprila 2018.

Retorika trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine eskalirala je u petak kada je predsednik Donald Tramp zapretio uvođenjem tarifa na dodatnu kinesku robu u iznosu od 100 milijardi dolara, a Peking je upozorio da će se suprotstaviti Sjedinjenim Državama "po svaku cenu".

Tramp je u četvrtak izjavio da je dao nalog američkim trgovinskim predstavnicima da razmotre uvođenje dodatnih tarifa, nakon što je Kina objavila listu američke robe, uključujući sojinu sačmu i male avione, za koje tarife iznose mogućih 50 milijardi dolara. Sjedinjene Države ranije ove nedelje su predložile uvođenje tarifa na kinesku robu u iznosu od 50 milijardi dolara.

Kinesko ministrastvo trgovine saopštilo je u petak da će se Kina, ukoliko Vašington istraje u onome što Peking naziva protekcionizmom, "posvetiti tome do kraja i po svaku cenu i definitivno uskoro uzvratiti".

Video: Tramp i Bela kuća brane akciju po pitanju trgovine sa Kinom

Trump, White House Defend Action on China Trade
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Finansijska tržišta reagovala su proteklih dana kao odgovor na strah od eskalacije trgovinskih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

"Umesto da ispravi svoje nedolično ponašanje, Kina je izabrala da naškodi našim farmerima i proizvođačima", rekao je Tramp.

Od početka ove nedelje, Sjedinjene Države i Kina angažovali su se u trgovini u maniru "milo za drago". U ponedeljak, odgovarajući na ranije uvedene tarife na čelik i aluminijum koje je uvela Trampova administracija, Kina je predložila tarife od 25 odsto na 128 američkih proizvoda, uključujući voće, orašaste plodove, svinjetinu, vino, čelik i aluminijum.

Kasnije istog dana, Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD (USTR) predložila je povećanje tarifa na 1.300 uvezenih dobara iz Kine, prvenstveno avio-opreme, medicinskih i proizvoda informacionih tehnologija.

Manje od 12 sati kasnije, Kina je saopštila da će uvesti uzvratne mere tarifama od 25 odsto na 106 potencijalno osetljive američke robe, uključujući sojinu sačmu, automobile i avione.

Predložena američka lista sada ulazi u postupak javne debate, uključujući i pretrese, saopštio je USTR. Nakon što postupak bude okončan, USTR će izdati konačnu odluku o proizvodima na koje će biti uvedene dodatne obaveze.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da će od toga kad bi mere mogle da supe na snagu zavisiti kad će i tarife na američke proizvode postati aktivne.

Kineski ambasador u SAD, Cui Tiankai, rekao je novinarima u sredu: "Pregovori bi i dalje mogli da budu ono što priželjkujemo, ali za tango je potrebno dvoje. Videćemo šta će SAD uraditi".

Viši zvaničnik SAD rekao je za Rojters kasno u četvrtak da su Sjedinjene Države voljne da pregovaraju sa Kinom o trgovini, ali samo ako su razgovori ozbiljni, pošto su raniji pokušaji okončani sa malo napretka.

Formalna pregovaračka sesija još uvek nije zakazana, ali "odvija se komunikacija sa Kinezima po pitanju trgovine", rekao je taj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti kako bi diskutovao o strategiji Trampove administracije.

Neke informacije u ovom izveštaju dolaze od Rojtersa i Asošijeted presa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG