Linkovi

Ko plaća najveću cenu u Trampovom ratu tarifama?


Novčanice od 100 dolara i 100 juana, ilustracija
Novčanice od 100 dolara i 100 juana, ilustracija

Tarife koje su Sjedinjene Države uvele na proizvode uvezene iz Kine, Evrope i drugih djelova svijeta mogle da bi nanesu štetu američkim potrošačima i malim preduzećima, a ne da im pomognu. Analitičari ocjenjuju da u današnjoj globalnoj ekonomiji, većina proizvođača uvozi određene djelove da bi napravila konačan proizvod. Zbog tarifa uvedenih na djelove za elektronske uređaje iz Kine, zatvorena je jedna američka fabrika za proizvodnju televizora, a strahuje se i da bi poljoprivrednici mogli da izgube pristup velikim inostranim tržištima zbog carina uvedenih na američke poljoprivredne proizvode.

Jedina američka kompanija za sklapanje televizora bila je primorana da zatvori svoju fabriku zbog tarifa koje je Trampova administracija uvela na djelove uvezene iz Kine. Kompanija “Element elektroniks” u okrugu Ferfild, u Južnoj Karolini, objavila je da će biti zatvorena naredna dva mjeseca i da će otpustiti 126 od 136 zaposlenih.

"Ironično je da su zbog politike, čiji cilj je da pomogne američkim proizvođačima, prva otpuštanja bila u okrugu Ferfild, i to u fabrici gdje se prave američki proizvodi”, kaže Majk Fening, državni senator u Južnoj Karolini.

Analitičari ocjenjuju da tarife nanose štetu malim preduzećima zato što ona često uvoze djelove iz inostranstva.

"Zemlje više ne prave proizvode. Prave djelove za njih, a zatim uvoze ostale. Mi sada prekidamo sve te veze, čime se uništava aktuelni model svjetske trgovine", smatra Roj Verli, profesor na Univerzitetu Ilinoisa.

Kina je uvela carine od 25 odsto na američke proizvode, u vrijednosti od 34 milijarde dolara, među kojima je i soja. Kinesko tržište je najveće za američku soju. Trampova administracija je zbog toga najavila da će poljoprivrednicima, koji trpe štetu zbog trgovinskog rata, uputiti hitnu pomoć do 12 milijardi dolara. Pojedini analitičari smatraju da im, dugoročno gledano, to neće pomoći.

"Situacija u kojoj se nalaze američki poljoprivrednici će se pogoršati, ako Kina počne da kupuje većinu soje iz Brazila, Argentine i drugih djelova svijeta”, smatra Džon L. Rodžers sa Univerziteta Nortvestern.

Američka vlada je u trgovinskom ratu i sa saveznicima, pa je nedavno uvela tarife na uvoz aluminijuma i čelika iz Turske. Američki predsjednik Donald Tramp tvrdi da ostale zemlje iskorištavaju Sjedinjene Države i da želi da trgovina bude poštenija, a da poslovi u proizvodnom sektoru ostanu u Americi. Međutim, analitičari ističu da se pojedini ekonomski trendovi ne mogu preokrenuti.

"Tehnologija se promijenila i preselila u zemlje gdje je radna snaga jeftinija – Kinu, Maleziju, Nepal…Ekonomski zakoni funkcionišu i čvrsti su, i vlade ne mogu tome da se suprostave”, zaključuje Roj Verli.

Za sada, u Sjedinjenim Državama se otvaraju nova radna mjesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na ispod 4 odsto, odnosno na najniži nivo u poslednjih gotovo 20 godina. Međutim, zarade i dalje ne rastu istim tempom.

XS
SM
MD
LG