Linkovi

Kina lansirala svemirski brod


Lansiranje kineskog svemirskog broda Tiangong jedan, u prevodu "nebeska palata"
Lansiranje kineskog svemirskog broda Tiangong jedan, u prevodu "nebeska palata"

Kineski naučnici lansirali su danas jednu svemirsku letelicu bez ljudske posade, u okviru ambicioznog plana za izgradnju prve kineske svemirske stanice.

Osam i po tona težak modul, nazvan Tiangong jedan, u prevodu "nebeska palata", lansiran je kasno danas po lokalnom vremenu sa rampe u kineskoj pustinji Gobi, na severozapadu zemlje. Modul je ponela raketa tipa Dugi marš F2.

Svi kineski listovi doneli su na prvim stranama detaljne izveštaje o lansiranju, koje je takođe bilo udarna vest u državnim elektronskim medijima.

Prvog novembra trebalo bi da bude lansiran drugi modul bez ljudske posade koji će biti upotrebljen za prvo spajanje dve kineske letelice u svemiru.

Kina planira da sprovede još nekoliko spajanja svemirskih letelica pre isteka iduće godine, od kojih će najmanje jedno biti sa ljudskom posadom. Svemirski program predviđa izgradnju svemirske laboratorije do 2016. godine, a dovršenje izgradnje svemirske stanice od 60 tona do 2020.

Kina je lansirala prvu svemirsku letelicu sa ljudskom posadom 2003. godine, više od 4 decenije pošto su to učinile Sjedinjene Države i Sovjetski Savez. Do najnovijeg lansiranja dolazi u trenutku kada je povlačenje iz upotrebe američkih letelica tipa šatl dovelo u pitanje budućnost američkih svemirskih letova sa ljudskom posadom.

Australijski analitičar svemirskih programa, Moris Džouns, rekao je za Glas Amerike da će danas lansirani modul omogućiti Kini da isproba neke tehnologije koje će joj biti potrebne za izgradnju svemirske stanice.

Kineski dnevnik Ženmin žibao navodi u današnjem izdanju izjavu predstavnika kineskog svemirskog programa, koji je rekao da bi ista tehnologija mogla da se upotrebi za sletanje na mesec i istraživanja dubina svemira, ali da za sada ne postoje planovi za spuštanje kineskih astronauta na mesec. Mnogi zapadni analitičari smatraju da je spuštanje na mesec krajnji cilj kineskog svemirskog programa.

Današnje lansiranje bilo je originalno planirano za 18. avgust ali je odloženo posle neuspešnog lansiranja jednog satelita raketom topa Dugi marš 2C.

XS
SM
MD
LG