Linkovi

SAD planiraju nove tarife, Kina preti kontramerama


Američki predsednik Donald Tramp tokom posete Kini, 8. novembar 2017.
Američki predsednik Donald Tramp tokom posete Kini, 8. novembar 2017.

Kina je saopštila da će preduzeti odgovarajuće kontramere ako Sjedinjene Države uvedu dodatne tarife na kineske proizvode.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u ponedeljak da je zatražio od američkog predstavnika za spoljnu trgovinu da utvrdi spisak proizvoda na koje bi bila uvedena tarifa od 10 odsto. Mera bi obuhvatala kineske proizvode u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Tramp je saopštio da je to odgovor na odluku Pekinga da uvede tarife na američke proizvode u vrednosti od 50 milijardi dolara, posle slične odluke američke administracije.

Kinesko ministarstvo za trgovinu je u saopštenju u utorak kritikovalo najnoviji potez američkog lidera kao "ekstremni pritisak" i "ucenu", uz opasku da se time odstupa od konsenzusa koji su dve strane postigle posle više razgovora.

"Kina očigledno nema nameru da menja svoju nepoštenu praksu u pogledu prisvajanja američke intelektualne svojine i tehnologije. Umesto promene takve prakse, sada preti američkim kompanijama, radnicima i poljoprivrednicima", saopštio je Tramp i zapretio dodatnim tarifama.

Američki državni sekretar Majk Pompeo prethodno je na jednom poslovnom sastanku u Detroitu ocenio da je Kina odgovorna za nezabeleženu krađu intelektualne svojine i da su tvrdnje Pekinga o otvorenosti i globalizaciji smešne.

Produbljeni trgovinski konflikt Kine i SAD danas je snažno uticao na berze, Industrijski prosek Dau Džons doživeo je oštar pad na Vol stritu. Šangajski indeks pao je za 3,7 procenata a hongkonški Hang Seng indeks pao je za 2,7 procenata. Indeksi u Tokiju, Seulu, Manili i Tajpeju svi su izgubili po jedan procenat.

Senat blokirao Trampov plan da pomogne ZTE

Senat je blokirao plan Bele kuće da pomogne spasavanju kineskog telekomunikacionog giganta ZTE. U tom domu sinoć je usvojen zakon u okviru šireg zakonskog predloga o odbrani, kojim se ZTE sprečava da kupuje delove iz Sjedinjenih Država. Kineska kompanija optužena je za prodaju osetljivih tehnologija Iranu i Severnoj Koreji, uprkos američkom trgovinskom embargu. Zakonodavci iz obe stranke kritikovali su Trampove pokušaje da pomogne ZTE, ocenjujući da trgovina kineske kompanije sa Severnom Korejom i Iranom ugrožava američku nacionalnu bezbednost. Senatski predlog zakona sada stiže na razmatranje u Predstvnički dom, koji je već usvojio zakon o odbrani bez odredbe koja se odnosi na ZTE. Nije jasno da li bi Tramp potpisao ili, pak, stavio veto na zakon koji bi uključio tu odredbu.

XS
SM
MD
LG