Linkovi

Kina zapošljava sve više robota


Vodeći proizvođači robota nedavno su se okupili u Šangaju kako bi iskoristili priliku za proširenje svog poslovanj.

Sve viša cena radne snage u Kini dovela je do naglog proširenja automatizacije u proizvodnoj industriji, što pretvara tu zemlju u najvećeg kupca robota na svetu.

Roboti koji plešu ili igraju fudbal mogu da budu zabavni, ali međunarodne kompanije sa sedištima u Šangaju kažu da izložena tehnologija nije za zabavu. Roboti su najpre našli primenu u teškoj industriji, ali kako im se sposobnosti povećavaju a cena pada, njihova upotreba se širi.

Direktor japanske robotičarske kompanije Jaskava, Šunrin Mizutani, kaže da roboti učestvuju u proizvodnji pametnih telefona.

Sklapanje telefona koje su nekada radile hiljade radnika sada rade roboti. Razvoj kineske industrije tokom proteklih 20 godina bio je spor i težak ali je poslednjih godina počeo naglo da se razvija”, kaže Mizutani.

Jaskava je jedna od većih robotičarskih kompanija u Šangaju, gradu pogodnom za biznis. Mizutani kaže da je njegova kompanija, kada je 1996. godine počinjala u Kini, prodavala par desetina robota godišnje dok ih sada prodaje na hiljade. Prema Međunarodnoj federaciji za robotiku, prošle godine je u Kini prodato 23 hiljade robota i Kina je tržište koje raste najbrže u svetu.

“2013. došlo je do nagle ekspanzije tržišta industrijskih robota u Kini. To tržište se sada - na primer Institut za automatiku u Šenjangu, usredsređuje samo na robotiku u Kini. Ove godine primilo je narudžbe sve do 2015. A to je zato što je cena radne snage veoma porasla”, kaže Vang Žilijang, saradnik Naučno-tehnološkog univerziteta u Pekingu.

Jedan od najvećih privatnih poslodavaca u Kini, Fokskon, namerava da do iduće godine instalira milion robota. Mizutani kaže da se taj trend oseća i van fabrika.

“Sada već imamo robote i u bolnicama, gde doprinose oporavku bolesnika ili obavljaju manje operacije. To nisu fabrički već takozvani servisni roboti”, kaže Mizutani.

Na pekinškom Naučno-tehnološkom univerzitetu Vang Žilijang razvija robote za pomaganje starijim osobama, kojih je u Kini sve više. Roboti ih podsećaju da uzmu lekove, da ne odlaze predaleko ili da treba da idu na spavanje. Ali on kaže da su teškoće znatne.

“Na primer, ostarelima treba neko da im sipa vodu u čašu, a za robote je još uvek teško da odu i potraže čašu. Razvijanje tehnologije veštačke inteligencije još uvek je teško”, kaže Žilijang.

Iako mašine već mogu da sklapaju pametne telefone i zavaruju automobilske karoserije, jednostavni poslovi kao što je sipanje vode u čašu sada su nova granica za robotičare u Kini.
XS
SM
MD
LG