Linkovi

Dronovi kao tehničari i majstori budućnosti


Dron, ilustrativna fotografija
Dron, ilustrativna fotografija

Poslovnim zgradama potrebno je mnogo održavanja i to pogotovo na spoljašnjosti objekata. Poput pranja prozora ili pak otkrivanja potencijalnih problema u izgradnji. Radovi, koji često podrazumevaju postavljanje skela ili platformi koje se spuštaju sa krova, često su opasni i skupi. Međutim - dronovi bi uskoro mogli obavljati taj posao.

Umesto skela koje okružuju visoke zgrade zamislite mnoštvo dronova koji obavljaju sve vrste poslova. Od čišćenja prozora do detektovanja potencijalnih problema i jednostavnog održavanja.

Istraživači iz Engleske i Švajcarske programirali su ove dronove da rade - upravo to.

"Dakle, postavlja sidro i zateže konopac, a zatim se spušta u vertikalni položaju. Tako se kreće naviše i naniže i pristupa, popravlja, ili određuje od čega se sastoji površina kojoj prilazi", objašnjava Mirko Kovač istraživač Švajcarske federalne laboratorije.

Istraživači su u svojim vizijama prevazišli intervencije na zgradama – nudeći svet u kome dronovi preplavljuju sve vrste džinovskih građevina, tunela, metro linija, rudnika.

"Dronovi bi pratili stanje građevina i kada bi otkrili bilo kakvu eventualnu štetu, približili bi joj se. Izvršili bi provere i po potrebi poslali specijaliste koji bi obavili popravke", kaže Kovač.

Majstor dron
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Te bespilotne letelice ne moraju isključivo nadgledati velike građevine. Samim tim što su u njihovoj blizini podrazumeva da proces održavanja ne mora biti skup.

“Primera radi, u današnje vreme postavljaju se skele ili koriste helikopteri, da bi se obavili različiti poslovi. Ono što treba utvrditi je kako iskoristiti robotske sisteme koji bi takve i slične poslove mnogo brže obavili. Na prilagodljiviji i reaktivniji način", objašnjava švajcarski stručnjak.

Naravno, aktuelna je i bojazan da će roboti uzurpirati poslove koje u današnje vreme obavljaju ljudi. Mirko Kovač uverava da su dronovi samo alat, a ne ljudska zamena.

"Dronovi se u nekim diskusijama negativno konotiraju. Ali mislim da je važno da pokažemo kako mogu da izvode regularne radne procese. Budu od pomoći ljudima u njihovim svakodnevnim poslovima. Kako bi ljudima olakšali život, umanjili opasnosti, istovremeno smanjujući i troškove", kaže Kovač.

Istraživački tim je inspiraciju crpeo iz sveta prirode - posmatrajući paukove kako se kreću po mrežama koje su ispreli.

XS
SM
MD
LG