Linkovi

Da li je kineska tehnologija pretnja za nacionalnu bezbednost SAD?


Kamera za nadzor ispred prodavnice kompanije Huavei, u Pekingu
Kamera za nadzor ispred prodavnice kompanije Huavei, u Pekingu

Zvaničnici 30 država su ranije ovog mjeseca postigli dogovor o koordinisanom pristupu bezbjednosti naredne generacije brze mobilne mreže, poznate kao 5G. Sjedinjene Države i druge zemlje strahuju da bi tehnološke kompanije, sa sjedištem u zemljama kao što su Kina, mogle da budu podložne državnom uticaju, zbog čega bi 5G mreža bila nebezbjedna.

5G mobilna tehnologija bi trebalo da bude brža i da bolje poveže svijet, a tehnološkim kompanijama da da veću moć, kaže Zvi Marom iz kompanije BATM Advanced Communications.

"Ko god kontrolište internet, ili snabdijevanje, odnosno cijeli ekosistem oko interneta, u suštini kontrolište svijet komunikacija”.

Koliko je bezbedna 5G mreža?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Zbog tolike moći, prisustvo kineske 5G tehnologije u Sjedinjenim Državama predstavlja stvaran bezbjednosni rizik, poručio je Marom na globalnoj konferenciji Instituta Milken.

“Ugrađuju sve vrste malih opasnih naprava u svoju opremu, koje mogu da se aktiviraju za vrijeme sukoba. U slučaju konflikta, Kinezi bi paralisali opremu da bi doveli do kolapsa vašeg komunkacionog sistema i u tome je opasnost”.

​Marom tvrdi da Kina koristi mobilnu tehnologiju za špijuniranje i da je vidio dokaze za to.​

“Kina koristi mobilnu tehnologiju za masovno prisluškivanje svoje populacije. Ispitali smo opremu Huaveija do svakog pojedinačnog čipa i ono što smo našli nije mnogo prijatno. To nisu bile komercijalne, nego gotovo vojne komponente”.

O kineskoj tehnologiji raspravljalo se na još jednom panelu, na kojem je kineski zvaničnik Či-hva Tung rekao da se vještačka intelegencija i 5G tehnologija u Kini koriste za opšto dobro.

“Ne koriste se za špijuniranje ljudi, već da se pomogne kineskom narodu da zaradi više i postane dio razvijenog svijeta”.

Međutim, prema izvještaju organizacije Hjuman rajts voč, Kina koristi mobilnu aplikaciju za nadzor Ujgura u Šinđijangu, pripadnika muslimanske manjine, koje kineska vlada masovno pritvara i koji su žrtve vjerske represije. Hjuman rajts voč tvrdi da se bilježe biometrijski podaci poput DNK-a i krvne grupe, a da se podaci o lokaciji koriste da se prati kretanje ljudi.

Šangaj, Kina
Šangaj, Kina

Mnogi američki zvaničnici strahuju da Kina koristi lične metode nadzora i van svojih granica. Tung međutim tvrdi da Peking ne namjerava da širi svoju moć.

“Razumijemo bol okupacije i cijenu rata. Zato je u našoj prirodi da budemo za mir. Ako pogledate sve ratove koje je Kina vodila, vidjećete da su najviše odbrambeni”.

Mnogi tehnološki stručnjaci smatraju da zapad mora da zauzme odbrambeni pristup i ojača bezbjednost u sajber prostoru da bi se zaštitio od potencijalnih opasnosti 5G tehnologije.

XS
SM
MD
LG