Linkovi

Bespilotne letelice sve popularnije


Izraelski bespilotni avion tipa Hermes 900
Izraelski bespilotni avion tipa Hermes 900

Na nedavno održanom sajmu aeronautike u Singapuru, najvećem te vrste u Aziji, dugogodišnji proizvođači bespilotnih letelica – SAD i Izrael – suočili su se sa ozbiljnom konkurencijom iz Kine.

Među mnoštvom najsavremenijih borbenih i civilnih aviona na sajmu u Singapuru bio je izložen i znatan broj bespilotnih letelica – aviona i helikoptera.

U poslednjih deset godina njihova upotreba u vojne i civilne svrhe naglo je porasla, a kako kaže organizator singapurskog sajma, Džimi Lau, potražnja je posebno velika u Aziji.

„Pre svega, azijsko-pacifičko tržište za bespilotne letelice najbrže će rasti, odmah posle tržišta u Sjedinjenim Državama. Ukupni prosečni rast biće 4 odsto godišnje, sa obrtom koji će se u narednoj deceniji popeti na oko 80 milijardi dolara“, kaže Džimi Lau.

Izraelska kompanija Elbit proikazala je svoj novi višenamenski model Hermes 900, koji može da ostane u vazduhu više od 36 sati i ponese teret od 450 kilograma.

Potpredsednik Elbita, Elad Aharonson, kaže da kompanija već prodaje svoje avione u Singapuru, a sada želi da se probije i na druga tržišta.

„Ponosni smo što singapursko vazduhoplovstvo već koristi naš Hermes 450 pa su oni glavni razlog što smo ovde. Druge zemlje u regionu - Indija, Južna Koreja i druge - su zemlje u kojima smo aktivni i u kojima želimo da reklamiramo naše proizvode“, kaže Aharonson.

Ali veliku pažnju na sajmu privukao je prvi kineski bespilotni helikopter, Jotais X200. Operativni direktor Jotaisa, Žao Jang, priznaje da Kina zaostaje u razvoju bespilotnih letelica ali kaže kako je uveren da će se razlika smanjiti.

„Da, priznajemo da kineska tehnologija zaostaje za zemljama kao što su Sjedinjene Države, ali imamo poverenje u naše proizvode koji su ipak daleko bolji od nekih drugih ovde izloženih“, kaže Jang.

Kineske oružane snage već su uključile bespilotne letelice u svoj arsenal, a domaće kompanije kao što je Jotais sada nastoje da se probiju na strana tržišta. Međutim, vojni analitičar Ričard Bicinger kaže da je najteže zadobiti poverenje stranih kupaca.

„To nije van njihove moći, posebno u protekloj deceniji, kada su ostvarili mnoga tehnološka dostignuća. Njihov najveći problem je možda probijanje na tržište na kome već vlada velika konkurencija od država kao što je Izrael. Ljudi kupuju izraelske letelice jer imaju poverenja u njih i jer su proverene u borbenim uslovima“, kaže Bicinger.

Stručnjaci kažu da bespilotne letelice imaju velike prednosti u odnosu na one sa ljudskom posadom. Jeftinije su za proizvodnju i održavanje, troše manje goriva, u vazduhu mogu da ostanu mnogo duže i mogu da lete na velikim visinama. Najveću primenu našle su u oružanim snagama, ali ih sve češće koriste i civilne organizacije – policija, vatrogasci, spasilačke službe, geodetske i geološke ustanove i mnoge druge. Opremljene novim preciznim kamerama i raznim vrstama senzora te letelice su postale neophodne za sve vrste osmatranja i snimanja iz vazduha.

XS
SM
MD
LG