Linkovi

Dodeljene nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo


Dobitnici NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo

Nagradu NUNS za istraživačko novinarstvo, u kategoriji radio ili televizijski prilog, dobio je novinar Radija Slobodna Evropa Milan Nešić za seriju "Fantomski graditelji u 'Činovničkoj koloniji'". U kategoriji štampanih medija, nagradu je dobio Saša Stojković za seriju tekstova za novine "Vranjske" u vreme gašenja tog nedeljnika, dok je za najblju onlajn istraživačku priču nagradu dobila Bojana Pavlović za tri priče o ministru odbrane Aleksandru Vulinu i slučaju "tetka iz Kanade", koje su objavljene na portalu KRIK.

U konkurenciji je bilo pedesetak novinara, s 115 medijskih tekstova i priloga.

Nagrade za istraživačko novinarstvo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je u saradnji s Ambasadom SAD večeras dodelilo po 13. put.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat pozdravio je trinaestogodišnje napore NUNS-a za slobodu i nezavisnost medija i jačanje prava novinara u Srbiji.

"U znak priznavanja važnosti slobode medija u demokratskim društvima, Prvi amandman Ustava SAD se odnosi na slobodu govora i medija. Otac naše nacije, Bendžamin Frenklin, je napisao da kad je sloboda govora oduzeta, slobodno društvo nestaje. Tomas Džeferson, tvorac naše deklaracije o nezavisnosti, rekao je da naša sloboda zavisi od slobode medija", rekao je Skat tokom svečane dodele nagrada na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Rekao je da su SAD zabrinute za stanje slobode medija u svetu, i u Srbiji. Podsetio da je po izveštaju "Fridom hausa" za 2018. godinu, opala sloboda medija u Srbiji i da je to jedina zemlja u regionu u kojoj postoji trend slabljenja demokratije.

"Srbija je jedina zemlja u regionu koja je označena trendom slabljenja demokratije. Izveštaj Amnesti internešnala za 2017 i 2018. godinu za Srbiju govori da su istraživački novinari bili izloženi kampanji klevetanja od ministara i medija koji su bliski vlastima", rekao je amasador i podsetio i na izveštaj Hjuman rajts voča u kome se konstatuje da se napadi na novinare u Srbiji nastavljaju i da vladine institucije nisu adekvatno reagovale.

Video: Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, govori za Glas Amerike o medijima

Ambasador Skot o medijima u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić rekao je da danas nije lako biti novinar u Srbiji gde je etika "degradirana do nivoa mane".

"U zemlji koju odlikuje atmosfera nezameranja, u sistemu u kojem javna reč nužno garantuje posledice, biti novinar nije preporučljivo. Ali Srbija je zemlja paradoksa gde je pomalo ekskluzivno biti novinar, biti hrabar i zastupati javni interes u društvu kojim dominira virus straha", rekao je Lekić i dodao da biti novinar danas u Srbiji znači biti drugačiji od drugih.

Slobodan Arežina, govoreći ispred žirija, posebno je pomenuo film koji je uradio VOICE i Aleksandar Reljić o Albancima i Srbima, "Kosovo, nazdravlje gezuar", koji je NUNS-ov žiri posebno istakao, iako nije direktno bio nominovan za dobijanje nagrade.

"Moramo znati, da kada bi od sutra svi mediji u Srbiji počeli da rade profesionalno, proći će decenije kako bi se posledice ovog zla otklonile", kazao je Arežina govoreći o razornoj vezi rijaliti programa i nasilja i ubistava u Srbiji.

U užem ovogodišnjem izboru za nagradu u konkurenciji priloga na elektronskim medijima bili su i Sonja Kamenković, za emisije iz serije Insajder "Javna preduzeća, tajne zloupotrebe", na televiziji N1 juna 2017. godine, i Ruža Helać za emisiju "Ivanje - u našoj opštini nema zakona" nezavisne produkcije "Vojvodjanska zelena inicijativa", iz marta 2018. na televiziji Naša.

U užem izboru za najbolji prilog u štampanim medijima bili su i Aleksandra Popović za seriju tekstova o bezbedonosnom propustu u regulaciji avio-saobraćaja u Srbiji, objavljenu u listu "Danas" jula i avgusta 2017. godine, i Kristina Demetar Filipčev za seriju tekstova o ekološkom problemu u opštini Bečej, iz februara i marta 2018. godine u nedeljniku "Bečejski mozaik".

Video: Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif, govori za Glas Amerike o medijima

Ambasador Britanije o medijima u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Kandidati za ovogodišnju nagradu u konkurenciji onlajn priloga bili su i Slobodan Georgiev za tekstove o divljoj gradnji na Kopaoniku objavljene na sajtu BIRN-a u novembru 2017. i martu 2018. godine, Dina Đorđević i Vladimir Kostić za tekst "Male hidroelektrane - Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju", objavljen na sajtu CINS-a u februaru 2018. godine i novinari BIRN-a za tekst "Tragom Kojota - Kako je mitraljez srpske Zastave završio u Siriji", objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u maju 2017. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG