Linkovi

Srpski poslanici sa predstavnicima u Kongresu u Vašingtonu


Poslanici iz Srbije sa senatorom iz Ohaja Šerodom Braunom i predstavnicima organizacije "Open World"
Poslanici iz Srbije sa senatorom iz Ohaja Šerodom Braunom i predstavnicima organizacije "Open World"

Petoro srpskih poslanika, iz vladajućih i opozicionih partija, trenutno boravi u SAD u okviru programa Open World, koji organizuje Open World Leadership Center. Cilj programa je podsticanje saradnje predstavnika u američkom Kongresu sa kolegama iz celog sveta – koji iz prve ruke mogu da saznaju i nauče kako funkcioniše demokratija u SAD.

srpski poslanici se sastali sa predstavnicima u Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Poslanici iz Srbije razgovarali su sa domaćinima - kongresmenima, senatorima, lobistima o srpsko američkim odnosima i unapređenju demokratije, u okviru programa Open World.

"Ono što je šansa pred nama je da jasno govorimo o tome u kakvoj demokratiji Srbija živi i sa kojim se izazovima suočavamo", kaže poslanica Demokratske stranke Maja Videnović.

"Da vidimo kako funkcioniše sistem i da upoznamo ljude i naravno to koristimo ubuduće ako je to moguće", ocenjuje Arpad Fremond iz Saveza vojvođanskih Mađara.

"Očekujem da steknemo neko iskustvo i saznamo kako oni razmišljaju o Srbiji i kako funkcionišu stvari u Srbiji", kaže Žarko Mićin iz Srpske napredne stranke.

A kako funkcionišu stvari u Skupštini Srbije? Formalno i pristojno – sa gardom i himnom –na prvoj sednici. Na narednim, u raspravi se nekad psuje, oduzima se reč, a ponekad obračuni budu i na granici fizičkih. Opozicija se žali na manjak demokratije, vlast tvrdi suprotno.

"Jeste demokratska praksa zato što je skupština živo telo koje donosi teške odluke, a kad donosite teške odluke mora da bude žustra rasprava", kaže Žarko Mićin.

"Parlament Srbije koji bi trebalo da bude i jeste najviše predstavničko telo je sve samo ne prostor za dijalog, sve samo ne prostor za poštovanje različitog mišljenja", smatra Maja Videnović.

"Bez obzira na sve i što ima i nesuglasica, stanje u Narodnoj skupštini je normalno, sednice se vode na normalan način", ocenjuje Arpad Fremond.

Veza poslanika i građana, odnosno odgovornost koju bi izabrani predstavnici trebalo da imaju odnosu na one koji su ih izabrali, biće jedna od tema u okviru programa Open World. Iako su u Srbiji izborne liste zatvorene, a građani uglavnom glasaju za lidere, poslanici vladajuće stranke tvrde: odgovorni su biračima.

"Ja sam i 2014. i 2016. biran za predstavnika u Parlamentu...Naravno, u Srbiji ljudi glasaju za listu, ali naravno ako im se ja ne sviđam mogu vrlo lako da ne glasaju za tu listu", smatra Žarko Mićin.

"Nisu odgovorni građanima, nažalost današnja većina, poslanici – tu sam sa kolegama, pretpostavljam da vas najviše interesuju – nisu odgovorni čak ni stranci već jednom čoveku", kaže Maja Videnović i zaključuje da je to problem ne samo poslanika i Skupštine, već demokratije i šanse da Srbija bude uređena i normalna zemlja.

XS
SM
MD
LG